Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga uppfinnare imponerar

Annons

Arrangemanget startade för ett år sedan, och ger elever från årskurs 6-9 samt gymnasieskolan en chans att påverka framtiden. Det är också en möjlighet att träffa branschfolk, lära sig mer om design av olika produkter, och slutligen lämna sitt bidrag på idé.

- Det är bra att arbeta med barn och ungdomar. Människan är skapad för att lösa problem, men med yngre hjärnor så har jag sett de mest fantastiska förslag. De tänker på ett annorlunda sätt än vad en vuxen gör, och därför blir det enklare lösningar på saker och ting som ingen vuxen människa ens skulle tänka på, säger Ulf Wahberg.

Förra året fick juryn in över 100 förslag, och det verkar inte finnas några gränser för skapandet, och grundidén är att stimulera ett entreprenörskap hos eleverna.

- Förra året kom det in mycket patentvärda uppfinningar, och det gäller att stärka tron på de elever som sitter på riktigt smarta lösningar. Men kommer man hit med en bra idé så är det bara att köra på. Man kan berätta om sin uppfinning, skissa, skriva eller bygga modeller, säger Markus Svensson, näringslivsutvecklare på Närvik.

Almi jobbar vidare med de idéer som är bra, och hjälper till med rådgivning, mönsterskydd och patent. Det gäller också att produkten och idén kommer rätt i tiden, och att det finns en marknad för den.

Juryn, som ska utse det vinnande bidraget, består av tre personer. Den tittar på hur produkten är designad, funktionen, utförande och om det finns en marknad för den.

- Den som sedan vinner får inte visa sin uppfinning. Den är sekretessbelagt för att ingen ska kunna stjäla idén. Sedan undersöker vi om det finns en liknande produkt, om det finns några skillnader och om man skulle kunna ta patent på den. Det är en invecklad process, men det hjälper vi eleverna med, säger Wahlberg.

Den, eller de elever som tar hem storvinsten får prispengar på 2000 kronor, och andre och tredje platsen får 1000 respektive 500 kronor.

- Det är otroligt roligt att se idéer växa fram, och samtidigt se enkelheten på problemlösningar. I dag har vi sex kommuner som håller på med det här, och de övriga kommunerna är på gång. Målet är att kunna ha en slags länsfinal, och det kommer att locka fler ungdomar till det här, avslutar Ulf Wahlberg.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons