Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga super för mycket

Annons

Bland 220 tjejer i gymnasiet uppger 68 procent av dem att de är konsumenter av sprit, bland de 140 tillfrågade killarna är siffran 79 procent. Bland dessa tjejer uppger 30 procent att de druckit 35 cl sprit eller mer per gång. Siffran för killarna är 48 procent.

Bland tjejerna uppger också 38 procent att de har intensivkonsumerat någon gång per månad eller oftare, bland killarna är siffran 44 procent.

Detta är några exempel på siffror från den utredning som social-sekreteraren Jimmy Uppling håller på med.

- Jag gör utredningen som en C-uppsats på Socialhögskolan i Stockholm och på uppdrag av kommunen. Sedan ska jag tolka resultatet och min ambition är att vara klar till hösten, säger Jimmy Uppling.

Omkring augusti 2005 beräknas det drogpolitiska programmet vara helt klart.

Även om siffrorna som tagits fram i sig är alarmerande, visar en jämförelse att killarna och tjejerna i årskurs nio i Rättvik ligger under riksgenomsnittet i alkoholanvändningen.

Något som förvånar är dock alkoholanvändningen bland tjejerna i årskurs nio, de använder mer alkohol än killarna och det skiljer sig en del mot riksgenomsnittet.

Kartläggningen av drogvanorna skedde under det sista halvåret 2003 och har riktat sig till samtliga elever från årskurs sju till och med sista året i gymnasiet.

Men att minska droganvändningen bland ungdomar är ingen lätt uppgift:

- Det är en komplex situation, vi har att arbeta mot detta ända från EU och neråt och det måste klaffa för att det ska ge resultat, säger Jimmy och frågar sig:

-Hur kan man föra dialog med ungdomarna utan att de känner att man kommer med pekpinnar?

Jan Ås, chef för individ- och familjeomsorgen på socialförvaltningen, tycker att undersökningen är viktig som ett underlag i fortsatta diskussioner:

- Det som är mest oroande är att ungdomar väljer att komsumera alkohol som en flykt från något eller en brist på något, säger Jan Ås, som menar att man nu måste diskutera hur ungdomar ska kunna få alternativ till ett destruktivt drickande.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons