Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga ska fångas upp

Annons

- Projektet handlar om att väcka deras lust och på så sätt öka deras delaktighet i samhället. Får vi klartecken kan vi vara igång på ett par månader för idéerna finns redan klara, säger Jerker Dalström, chef för kommunens arbetsmarknadsenhet.

I Falu kommun finns det i dag mellan 20-30 ungdomar som är marginaliserade. De är mellan 15-18 år och har hoppat av skolan och de får inte något direkt stöd av samhället att hitta meningsfull sysselsättning. De har inte rätt till socialbidrag och får heller inga jobb då de inte har någon utbildning.

- De kommer till oss och säger att de vill jobba, men det är ju svårt att få jobb när man är så ung som 15-16-17 år, säger Jerker Dalström.

Falu kommuns olika förvaltningar kommer på olika sätt i kontakt med dessa ungdomar. I december anordnades därför ett seminarium i kommunen med både politiker och folk från socialtjänsten, skolan och arbetsmarknadsenheten för att uppmärksamma problemet.

Då konstaterade man att det finns behov av akuta insatser för att stötta den här ungdomsgruppen. Dessutom finns det ett antal barn och ungdomar som riskerar att hamna i en liknande situation som också behöver förebyggande stöd och hjälp.

Arbetsmarknadsenheten har därför tagit fram ett förslag hur man ska kunna hjälpa de här ungdomarna genom att starta en verksamhet som syftar till att stödja dem, öka deras delaktighet i samhället och på sikt locka dem tillbaka till skolbänken:

- Vi vill få med dem i arbetslivsliknande verksamhet, inte så att de ska praktisera till ett yrke utan vi ska hjälpa dem att få lusten tillbaka. Vi har lärt oss en del på vårt arbete med långtidsarbetslösa. Vi har använt en metod med vistelse på bra arbetplatser där människor fått känna på en positiv gemenskap.

I morgon, tisdag, ska politikerna i kommunstyrelsens allmänna utskott ta ställning till förslaget.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons