Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga siktar framåt

Annons

- Arbetssättet är jäkligt bra, men risken är förstås att det inte blir något av alla idéer som kommer fram. Vi får verkligen hoppas att det här blir annorlunda, säger Unander.

Laila, Pernilla och Pär ingår i ungdomsgruppen.

- Frågor som vi diskuterat är bland annat: Hur ska högskolan se ut för att få unga att vilja studera där? Det måste vara speciella inriktningar, annars tror jag många väljer exempelvis Uppsala eller Linköping i stället. Jag som representerar en folkrörelse för motorcyklister är också intresserad av bra vägar, säger Laila Jensen.

Att starta eget är också en fråga som tas upp. Det måste vara enkelt för unga att veta var man får den hjälp som krävs för att starta eget. Att kunna känna sig mer trygg. Stämpeln att det är svårt att starta eget måste tvättas bort.

- En fråga som borde diskuteras mer är generationsskiften i små företag. Ta skinnindustrin i Malung. Förr fanns det verksamhet i var och varannan källare. Det är på väg att försvinna, säger Pär.

Pernilla är nyinflyttad till Dalarna.

- Jag är imponerad av den mångfald som jag mött i Dalarna. Det är något som måste lyftas fram.

Arbetsgrupperna fortsätter sitt arbete, och möts igen när det är dags för det tredje och sista seminariet i Mora den 21 april. Därefter kommer den stora utmaningen: Att gå från ord till handling.

En del av förslagen som diskuterats är:

4 Dalarna blir först med universitet för människor över 50 år.

4 Starta Dalarna AB, ett företag genom vilket utvecklingstjänster kan erbjudas.

4 Många framtidsfrågor diskuteras av en liten grupp män. Se till att få in fler i diskussionen!

4 Jobba med unga människor som individer och inte som grupp.

4 Bli bra på att skaffa attraktiva arbetsplatser. Gör Dalarna känt som ett län med arbetsplatser man får vara med och bestämma på, och där folk tas till vara.

- Det här är ett nytt sätt att jobba. Vi försöker att få något att växa, utan att veta resultatet. Vi hoppas att grupperna, som till stor del består av männsikor som normalt inte diskuterar länets framtid, ska komma med nyskapande ideer, säger Sten Hammarlund från projektledningen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons