Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga roade fullmäktige

Annons

Senaste sammanträdet med kommunfullmäktige var flyttat till Orsaskolan. Anledningen var att eleverna i årskurs åtta skulle redovisa sitt projekt "Uppdrag Orsa kommun".

Projektet är nytt för i år, och ska vara en förberedelse till det samverkanprojekt som skolan och näringslivet genomfört ett par år för eleverna i årskurs nio. Genom de två projekten får eleverna kännedom om både den privata och den offentliga verksamheten i ett samhälle.

Sammanlagt har det varit 26 grupper, med tre eller fyra elever i varje, som med lottens hjälp fått en arbetsplats i kommunen att besöka under två praodagar. I uppgiften ingick att göra en skriftlig rapport utifrån en intervju med en anställd, att skriva loggbok, att göra en matematisk uppgift, att göra en aktivitet under projekttiden och att slutligen redovisa arbetet.

Att det är framåt ungdomar i Orsaskolan visade redovisningen. Inför fullmäktigeledamöterna och många kommunanställda berättade eleverna, och visade bilder från sina uppdrag.

En avvikande redovisningsmetod hade Ludvig Westman, Daniel Oldhammer, Jennet Johansson och Emma Karner valt. De hade lottats att närmare studera fullmäktige. Inför alla vuxna spelade de upp en sketch med ett fullmäktigesammanträde. Där fanns perfekta handlingar med dagordning och beslut i både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen.

Ärendena gällde huruvida Joakim von Anka skulle få bygga en pengabinge i Orsas största rondell och om Karlsson på taket skulle anställas som ny kock på en restaurang i Orsa

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons