Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga reser billigare

Annons

Bakgrunden till att Dalatrafik nu beslutat att ta bort studentrabatten är att man haft problem med olika studentlegitimationer. Det är problem med fusk och förvirring över vilka kort som gäller.

- Det blivit omöjligt för oss att hålla koll på det här. Därför gör vi i stället ett försök med att låta alla som är 25 år eller yngre få resa till lågpris. Det gäller på våra periodkort, som exemplevis länskort, tvåzonerskort, kommunkort och 10-resorskort, säger Christer Silfverin, vd för Dalatrafik.

- Detta innebär en försämring för de som är över 25 år och som studerar på exempelvis Komvux. De får i fortsättningen betala ordinarie taxa. Däremot kommer alla som är 25 år eller yngre, även de som inte studerar, att kunna åka billigare.

Enligt Silfverin finns risken att man tappar en del intäkter på detta.

Men å andra sidan tror man att resandet kommer att öka, och att det blir ett nollsummespel.

- Dalatrafik vill värna om de yngre, få de som är vana att resa kollektivt från skolan att fortsätta med det.

Lågpriset innebär cirka 30 procents rabatt.

Några exempel: Ett månadskort som gäller på sträckan Falun-Borlänge, två zoner, kostar med ordinarie pris 500 kronor och med lågpris 350 kronor. Ett kommunkort kostar 330 kronor med ordinarie pris och 230 kronor med lågpris.

- Vi inför detta den 18 augusti när vintertidtabellerna införs.

Då kommer också Dalatrafiks resegaranti att införas.

Om det blir förseningar i trafiken, eller att Dalatrafik har haft brister i sin information, som gör att resenärerna riskerar att komma mer än 20 minuter för sent till resmålet, får resenären ta en taxi. Är Dalatrafiks kundservice öppen, så beställer den taxi. Man kan också själv beställa sin taxi.

Man får själv betala för taxiresan, och får sedan mot kvitto ersättning av Dalatrafik för utläggen, dock max 300 kronor. Man kan också välja att få ett presentkort på upp till 350 kronor för inköp av ett färdbevis hos Dalatrafik.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons