Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga och polis i kamp om ungdomshus

Annons

En kamp mellan ungdomar och polis pågår på Jagtvej i Köpenhamn, där polisen har inlett en aktion för att tömma det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro. Vid niotiden hade cirka 20 personer gripits, enligt polisens talesman Flemming Steen Munch.

En person har skadats och förts i väg med ambulans. De demonstranter som inte lydde polisens uppmaning att lämna platsen vid Runddelen på Nörrebro greps.

Under stort jubel från folksamlingen lyckades dock en demonstrant med bakbundna händer springa ifrån polisen. Det skedde sedan en grupp av människor hade försökt bryta igenom polisens avspärrning. Poliserna drog sina batonger och pressade tillbaka människorna.

Ungdomarna var förberedda på aktionen, säger en taleskvinna för Ungdomshuset till nyhetsbyrån Ritzau.

På dansk polisradio har det talats om att folk från olika delar av Köpenhamn är på väg mot Nörrebro, maskerade och utrustade med järnrör, rapporterar TT:s medarbetare på plats.

Enligt uppgift på polisradion ska också andra ungdomar vara på väg med tåg mot Köpenhamn.

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt av dansk polis.

En polishelikopter landade på Ungdomshusets tak och vattenkanoner ska ha avfyrats direkt mot huset.

Boende i området berättar att flera utryckningsfordon körde upp bakom Ungdomshuset. Området runt omkring spärrades av.

Aktionen har genomförts mycket snabbt och den mötte inledningsvis inget motstånd från ungdomarna.

Vid avspärrningen på Julius Bloms Gade är det relativt lugnt, berättar TT:s medarbetare på plats. Människor har samlats utanför avspärrningen, många av dem är reportrar och fotografer.

I luften ovanför cirklar en helikopter.

Polisen har infört flygförbud över Nörrebro, vilket stoppade nyhetskanalen TV 2 News planer på att ta helikopterbilder av aktionen.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

TT

Mer läsning

Annons