Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga och polis i kamp om ungdomshus

Annons

En kamp mellan ungdomar och polis pågår på Jagtvej i Köpenhamn, där polisen vid sjutiden i morse inledde en aktion för att tömma det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro. Vid niotiden hade cirka 20 personer gripits, enligt polisens talesman Flemming Steen Munch.

En person har skadats och förts i väg med ambulans. De demonstranter som inte lydde polisens uppmaning att lämna platsen vid Runddelen på Nörrebro greps. Det skedde sedan en grupp av människor hade försökt bryta igenom polisens avspärrning. Poliserna drog sina batonger och pressade tillbaka människorna.

Ungdomarna var förberedda på aktionen, säger en taleskvinna för Ungdomshuset till nyhetsbyrån Ritzau.

På dansk polisradio har det talats om att folk från olika delar av Köpenhamn är på väg mot Nörrebro, maskerade och utrustade med järnrör. Ständigt kommer nya människor till platsen, rapporterar TT:s utsände i Köpenhamn, som befinner sig vid Nörrebrorondellen.

Hittills har inga vapen eller järnrör synts till, däremot har åtskilliga unga utdelat både sparkar och knytnävsslag mot poliser. Slagorden skallar. Polisen samlar upp demonstranter och placerar dem på marken, i väntan på att de ska kunna föras bort.

I närheten av Jagtvej har ungdomsgrupper börjat bryta upp gatstenar. TT:s utsände rapporterar också om småbråk och konfrontationer på flera håll i kvarteren runt Ungdomshuset.

En polishelikopter landade på Ungdomshusets tak och vattenkanoner ska ha avfyrats direkt mot huset.

Boende i området berättar att flera utryckningsfordon körde upp bakom Ungdomshuset. Området runt omkring spärrades av.

Polisen har infört flygförbud över Nörrebro, vilket stoppade nyhetskanalen TV 2 News planer på att ta helikopterbilder av aktionen.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

TT

Mer läsning

Annons