Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga och gamla marscherade för freden i Borlänge

Annons

- USA:s president George Bush är inte rätt man att tala om fred och demokrati. USA har gång på gång i historien stött diktaturer så länge det gagnat landets egna intressen. Den här gången handlar det om Iraks olja.

Den salvan avlossade Tomas Axelson, ordförande för Broderskapsrörelsen i Borlänge i lördags när cirka 400 personer demonstrerade mot USA:s planer på ett krig mot Irak.

- Jag är rädd för utvecklingen i världen med George Bush vid rodret. Djärv beslutsamhet och brist på nyanser av världsbilden är en farlig kombination, sa Tomas Axelson.

Han ifrågasatte "konsekvensen" av att FN-resolutioner från 60-talet mot Israel ännu inte har åtgärdats samtidigt som USA kräver omedelbara åtgärder mot Irak och hot om krig.

SSU:aren Sophia Beyer, hälsade demonstranterna välkomna till talartribunen utanför Wedins skor och betonade att demonstrationer genomfördes världen över som exempelvis: Tokyo, Paris och Havanna.

- Nu går vi även i Borlänge för att protestera mot USA:s planer på att angripa Irak, sa Sophia Beyer.

Lördagens demonstration började på Sveatorget och gick genom Borlänge centrum upp till talartribunen utanför Handelsbanken. Tåget var en blandning av unga och äldre Borlängebor.

SEKO-ordföranden i Dalarna, Ronny Beyer är kritisk mot USA och deras utrikespolitik som han betecknar som "cowboy-mentalitet".

- Jag sympatiserar med FN och deras arbete med att först låta inspektörerna göra sitt arbete. Det är FN som ska bestämma om det ska tillgripas våld och inte USA:s president George Bush.

Före detta stålverksarbetaren Pekka Kumpulainen frågade var det nordiska samarbetet fanns någonstans.

- Jag tycker att våra statsministrar skulle ha kunnat gått ut och ge sitt stöd till Tyskland och Frankrike i deras ställningstagande mot USA.

Konstnären Roland Backlund fanns även med på talarlistan liksom Birgitta Olsson, även aktiv inom kommunalfacket som talade för Kristna Fredsrörelsen i Borlänge. Hon betonade vikten av att ont ska mötas med gott.

Mer läsning

Annons