Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga med koll på sommarjobbet

Annons

Erik Dahlin och Fred Andersson sommarjobbar som parkarbetare på Falu kommun.

- Jag skulle kontakta facket om situationen krävde det. Om jag jobbade hela tiden och de andra bara satt och drack kaffe, säger Erik Dahlin.

Erik Dahlin gick ut gymnasiet i juni och började arbeta en vecka efter skolavslutningen. Han tycker att han har någorlunda koll på vilka regler som gäller för sommarjobb, både vad gäller lön, semesterersättning och arbetsuppgifter.

- På arbetsplatsen har de sagt vad som gäller. En del maskiner får till exempel inte köras om man är under 18 år. Andra kräver att man har speciella kläder på sig, säger Erik Dahlin.

Förra sommaren arbetade han också på kommunen. I år slog han därför en signal till arbetsgivaren för att försäkra sig om att han skulle få löneförhöjning.

- Eftersom jag blivit ett år äldre har jag ju rätt till mer lön, säger Erik Dahlin.

Fred Andersson är också anställd som parkarbetare hos kommunen över sommaren. Han hoppas på förlängning i höst eftersom jobbet är både flexibelt och roligt.

Dessutom har han fått ett bra bemötande på arbetsplatsen; han har behandlats precis som alla andra. Fred Andersson känner till många ungdomar som fått rensa rabatter hela sommaren eller bara fått jobb som ingen annan velat göra.

- Vi har samma sysslor som de andra. Det är uppdelat på ett rättvist sätt, säger Fred Andersson.

Skulle han känna sig orättvist behandlad på jobbet, skulle han först ta upp det med arbetsgivaren. Att höra av sig till facket har inte varit något alternativ, eftersom han alltid trott att sådant bara varit för medlemmar.

- Det är nog inte så många som vet att de kan få hjälp. Många hoppas nog att arbetsgivaren är sjysst, säger Fred Andersson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons