Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga leder unga - ett vinnande koncept

Annons

Unga leder unga, det är konceptet för Kultlägret som ordnas av studiefrämjandet och gUNGA - Gagnefs Unga. Ledarna är inte äldre än 25 år och deltagarna är i åldrarna 13-20.

Tidigare har lägret varit förlagt till Mockfjärdsskolans lokaler men på grund av lördagens fotbollsmatch i Mockfjärd har det flyttats till Djuråsskolan.

Intresset för Kult är större än någonsin, liksom deltagarantalet. Det enda ämne som inte dragit till sig några anmälningar i år är demokrati, varför det har lagts på is. Istället finns ett helt nytt ämne - dokumentation - vars deltagare ska dokumentera livet på Kult-

lägret.

Korridorerna svämmar nästan över av ivriga unga människor som tar sig an sina uppgifter med stort engagemang. Grafitti, rollspel, teater, dans, rock, cirkus och dokumentation.

Grafittigruppen har i uppdrag att måla två så kallade glasrum i skolan, rollspelarna syr kläder och förbereder sig inför ett lajv och

teatergänget jobbar utifrån texten till Brev från kolonien. Varje grupp har sin uppgift att pyssla med fram till den stora avslutningen i Lindberghallen på lördagen då alla visar upp resultatet av vad de pysslat med under veckan.

Varje grupp har två obligatoriska pass om dagen då de ägnar sig åt respektive aktivitet. På kvällarna finns utrymme för ännu ett pass för den som vill. Annars kan man delta i de aktiviteter som ordnas av gUNGA.

- Vi ordnar saker som filmvisning, femkamp och något som vi kallar action painting, säger Hanna Björklund i gUNGA.

Det senare går ut på att alla målar på varsin fläck på ett jättestort papper. Efter ett visst antal

sekunder flyttar man ett steg till höger och målar vidare på grannens bild, och så där fortsätter det.

Hanna och hennes kompis Jessica Peters jobbar dygnet runt på Kult. På dagarna är de anställda av kommunen som sommarjobbare och på kvällarna jobbar de ideellt för gUNGA. Liksom alla som jobbar med Kult brinner de för arrangemanget.

- Det är så kul att det händer

något här och det kommer så mycket folk hit som man inte känner. Dessutom är det bra sammanhållning och kul att få prova på nya saker, säger Hanna Björklund.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons