Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga lärde breakdance av Black Noise

Annons

Den sydafrikanska hiphopgruppen Black Noise vill få ungdomar att våga vara sig själva. I går uppträdde de med sin fartfyllda show inför närmare 250 personer på Stiftsgården.

Gruppens medverkan under Rättviksdansen är ett mycket medvetet val från festivalledningen, som även vill satsa på inslag för en yngre publik.

Energi, fart och kommunikation. Det är några av ingredienserna när Black Noise pumpar upp volymen och släpper loss. Emile förklarar att rappen är ett sätt att tala om hur situationen är i hemlandet, ett sätt att förändra saker till det bättre:

- Mot droger och gäng. Men vi vill inte tala om för ungdomar vad de inte ska göra utan istället visa dem att "du kan bli hög på livet", berättar Emile som liksom de andra i gruppen vill få barn och ungdomar att våga vara sig själva.

- Men då måste du veta vem du är, tillägger han och förklarar att det är svårt att tycka om sig själv om man inte vet vem man är.

Gruppen bildades för ungefär 15 år sedan i Kapstaden, Sydafrika. De fem medlemmarna bjuder bland annat på akrobatisk breakdance och rapp. Förutom Emile består gruppen av Denis, Duane, Angelo och Lester. I går hade de också workshop där de lärde ut breakdance, till publikens förtjusning.

Och att de tycker om vad de gör råder det knappast något tvivel om:

- Vi skapar våra egna öden, vi vill uppmuntra folk att känna efter vad de älskar att göra, säger han.

Och efter att ha upplevt förtrycket i Sydafrika uppskattar de nu friheten att tala fritt:

- Jag känner mig privilegierad som kan komma hit och säga vad jag vill efter att ha varit tvungen att hålla tyst.

Gruppen har tidigare besökt Sverige och då medverkat i Allsång på Skansen och senast kunde de ses vid den stora Amandlagalan i Dalhalla.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons