Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga kuskar får egen travklubb

Annons

Rättviks Ungdomstravklubb väntar på att få börja träningen för säsongen.

Ponnytravet växer fort och bara i Rättvik finns cirka 25 licensierade ponnykuskar.

Att ponnytravet ökat så kraftigt och så snabbt i Rättvik beror på Travskolan och Siljans Travsällskaps ungdomssatsning. Varje år går 130 elever Travskolan. I nybildade Rättviks Ungdomstravklubb samlas tävlingsverksamheten inom ponnytravet. Tidigare anslöt sig kuskar från Rättvik till Dala Ponnytravklubb med säte i Borlänge och Romme.

- Frågan om en egen ponnytravklubb i Rättvik har växt fram genom åren. Då ponnytravet ökat markant de senaste åren känner vi oss redo att ta första steget, säger Susanne Säbb Danielsson, ansvarig för ungdomsverksamheten i klubben.

- Vi har ungefär 30 aktiva ponnykuskar och närmare 100 elever i Travskolan. En klubb stärker sammanhållningen och där kan ungdomsverksamheten samlas. Vi ska inte arrangera tävlingar utan i första hand ha kul tillsammans och anordna olika aktiviteter, berättar Susanne.

Medlemmarna är i huvudsak 8 till 18 år i Ungdomstravklubben. I samband med sportlovet startar årets säsong med fortkörning på bana. Sedan november har ponnytravet haft lite paus.

- Rättviks Naturbruksgymnasium har travutbildning och samarbetar med Travskolan, Rättviks Ridklubb och nu även en ponnytravklubb gör att Rättvik kan ta hand om det växande intresset för hästar och ponnytravsporten i Siljansbygden.

- Vi hoppas och tror att satsningen kommer att göra mycket gott för sporten och våra aktiva barn och ungdomar och att vi även i fortsättningen ska ha ett bra samarbete med andra ponnystravklubbar.

Travskolan har flera sommarläger och under sommaren körs också så kallade insprängda lopp före det vanliga travet. Ett ponnylopp körs före lopp ett från den andra juni, under hela juli och i mars och april genomförs kvallopp för ponny.

- Ponnytrav växer fort men det är viktigt att komma ihåg att sporten kräver kunskap och gott omdöme. Därför är vi inom ponnytravet mycket noga med säkerheten och det farligaste är att tro att man kan utan riktiga kunskaper, säger Susanne som påpekar hur viktigt det är med utbildning.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons