Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga Insjöbor upplevde lettiskt armod

Annons

Det var för dryga veckan sedan (18/5) FK skrev om Hasse Näs och hans kamrater ur Insjöns frikyrkoförsamling som lastade en traktor och diverse jordbruksredskap som sedan skulle fraktas till Daugavpils beläget cirka 30 mil öster om Riga nära vitryska gränsen. Hasse och Mita Näs åkte till grannlandet i öster tillsammans med tio ungdomar.

Fredrik, Janna och Kim har inte hunnit smälta alla upplevelser. Fattigdomen var enorm. Janna berättar att det till exempel inte fanns rinnande vatten i hemmen.

- Det luktade mögel och det var inpyrt överallt. Kallt var det också, säger hon.

Ungdomarna vet att de besökt ett av Europas fattigaste områden. Åtta hem besöktes under vistelsen. De köpte med sig lite hygienartiklar och leksaker.

- Vissa grät av lycka, berättar Fredrik.

En 4-åring skrek av lycka när han fick en tennisboll. Det fanns barn som nästan gick en mil tur och retur för ett mål mat. För många var det det enda målet mat på dagen. Fredrik, Janna och Kim berättar om det utbredda spritmissbruket. Många av barnen hade alkoholister till föräldrar, om de ens hade några. Spriten kostar som en flaska vatten.

- Det är svårt att smälta, säger Janna. Församlingen i Lettland delade ut mat till cirka 120 människor, både barn och vuxna. Utan gåvor och stöttning från församlingen i Insjön och en församling i Norge skulle det inte fungera.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons