Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga idéer om Rättvik

Annons

Politiker som medverkade var bland andra kommunalrådet Jonny Jones, Björn Guström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, nya gymnasiechefen Ulf Gustavsson, kommunchef Olle Nilsson, Anki Dåderman, s-politiker, kulturchef Märta Kallur, Niclas Ericsson, föreståndare för Ungdomens hus och Tytte Jurell, fritidsgårdsföreståndare.

I olika temagrupper ställe ungdomar och politikerna och tjänstemännen frågor till varandra. Deltagarna pratade om demokrati och kommunikation, fritid, kultur och skola gymnaiseval. det fanns även ett fritt forum för olika frågor.

I pausen pratade Jonny Jones och Björn Guström med några av ungdomarna, Kostas Roos, Caroline Abrahamsson, Kristin Svensson, Marie Nygard, Adrian Svensson, Tove Björlind, Lisa Drake Bylund, Fiola Mollankuqe och Jessica Knutsson.

- Vi har haft bra samtal den här dagen. Vi kan berätta vad vi känner och tänker och det är mycket bra att vi får träffa politiker direkt och kul att de är här i Ungdomens hus. Det är meningsfullt och har betydelse att vi träffas under Ungdomstinget, sade ungdomarna.

Björn Guström och Jonny Jones kunde ge direkta svar och ta mot frågor och försöka arbeta för en lösning av olika problem.

-Vi har bland annat pratat om Ungdomens hus och om skolfrågor, till exempel att eventuellt utöka programutbudet med en idrottsinriktning, vilket är fullt möjligt, sade Björn Guström.

- Vi kan också bygga andra program med inriktning dans, fotboll och innebandy, vilket vi också diskuterat under Ungdomstinget. Eleverna själva vill också marknadsföra Stiernhööksgymnasiets program offensivt och inleda arbete med andra skolor i Siljansområdet. Vi har också pratat om att Ungdomens hus kan vara en mötesplats för ungdomar i Dalarna, berättade Björn Guström.

- Med mig har ungdomar till exempel diskuterat stadsplanering och feriejobb. Vi behöver också göra en slags återkoppling till föregående Ungdomsting för att kunna redovisa vad som hände efter det, sade Jonny Jones.

Många viktiga frågor kom fram under tinget, bland annat elevboendet som i vissa fall kan vara svårt efter första året på gymnasiet. Efter ett år i Rättvik måste eleverna själv söka bostad och det är inte alltid lätt att hitta en bostad. Första året är eleverna garanterade bostad.

- Vi kan ju faktiskt få kontakt med politiker och tjänstemän, vi kan ju påverka, det finns kanaler, sade en av ungdomarna och Lars Wennås, fp-politiker, berättade att på kommunens hemsida går det att ställa frågor till politiker och få svar inom tre dagar. Ungdomar har som alla andra möjlighet att lämna medborgarförslag, vilket han uppmanade dem att göra.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons