Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Unga i dag nöjer sig inte med att dricka öl

Annons

Det växande missbruket är tätt sammankopplat med att ungdomar mår allt sämre i dag.

Det menar Christer Heedh, läkare på barn- och ungdomspsykiatrin i Avesta och överläkare på beroendeenheten på Falu lasarett.

Han har arbetat med ungas missbruk under många år.

Tillsammans med sociologen Kent Nilsson har han sedan början av 1990-talet kartlagt ungas välmående och livssituation i Västmanland och i södra Dalarna och han ser en alarmerande ökning av drogmissbruket bland unga.

- Vi ser en tendens att det håller på att gå åt helvete. Ungdomar i Hedemora och Avesta dricker och drogar allt mer och det går nedåt i åldrarna. Jag möter ungdomar i 18-årsåldern som redan har missbrukat droger i fem, sex år.

Enligt den kartläggning han har gjort har 59 procent av alla niondeklassare i södra Dalarna någon gång varit riktigt fulla.

I Västmanland är motsvarande siffra 49 procent. 14 procent av alla Hedemoraelever i årskurs nio uppger att de någon gång har provat narkotika.

I Avesta är motsvarande siffra 13 procent och i Ludvika är den 8 procent.

Christer Heedh berättar att blandmissbruk är vanligt bland unga i dag. Man nöjer sig inte med att dricka öl eller att prova att röka hasch utan testar alla typer av droger man kommer över. Ecstasy är en av de stora drogerna, menar han, men även nya preparat introduceras bland de unga.

- Fler syntetiska droger kommer krypande och heroinet är på ingång bland ungdomarna.

Han ser ett tydligt samband mellan ökat drogmissbruk och att ungdomar mår allt sämre.

Sedan början av 1990-talet har ungdomarna uppgett att de mår sämre och sämre. Detta beror bland annat på att det skett ekonomiska försämringar för ungdomarnas familjer och omorganiseringar och neddragningar i de fält som ungdomar verkar, menar Christer Heedh.

80 procent av de unga missbrukare som han kommer i kontakt med har ytterligare någon diagnos utöver missbruket. Det handlar bland annat om depression, personlighetsstörningar och bokstavsdiagnoser.

- Vi såg tendenser till att unga började må sämre redan 1990. Men det tar ett tag att dra några slutsatser och först nu är forskarna överens om att det är så.

- Vi ser att allt fler unga medicineras med antidepressiva medel i Hedemora och Avesta och att ökat drog- och alkoholmissbruk kommer som en följd av att de inte mår bra.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons