Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga hjältar på läger

Annons

Det var Evert och Britta som en gång startade scotlägret i sin fäbod. Idag är det deras barn Micael och Mona Enocsson som tagit över det vackra fäbodstället.

- Vi kände att vi skulle göra något för scouter och ungdomar, berättar Evert.

Han och hans svärfar Frits Johansson tog tag i projektet i början av 1960- talet. Första året anmälde sig 20-talet ungdomar. Idag är den deltagarsiffran slagen fem gånger om.

Ett välorganiserat scoutläger som till stora delar bygger på enkelheten. Det enda problemet i år skulle i så fall vara den intensiva torkan i naturen. Något bål blev det följaktligen inte i år.

Lägercheferna Mita Näs och Robin Malm cirkulerade i det stora uppbyggda lägerområdet. Det var dags för lunch, och ungdomarna lagade mat för glatta livet. Det blev falukorv och grillkött men givetvis också makaroner.

Att vara på scoutläger är att umgås på ett enkelt vis, menar Evert. Vidare att vårda naturen. Andra viktiga inslag är omsorg och omvårdnad av varandra. Insjöns frikyrkoförsamling har all anledning att vara stolt. Ett läger av den här digniteten betyder mycket för Insjöungdomarna.

En förkyld Evert Enocsson prisar de tillmötesgående markägarna och ser redan fram mot nästa år. Då fyller Busmolägret jämna 40 år och inte nog med det. Nästa år fyller församlingens ungdomssektion seklet jämnt.

Årets rekordläger med temat "Hjältarnas läger" är fortfarande i full gång i Rexboskogen. I morgon börjar lägret rivas. Evert, Britta och alla de andra lämnar området i samma skick som när de kom, och en sak är säker. Spikar är bannlysta i scoutingsammanhang.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons