Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga Gagnefkonstnärer ställer ut

Annons

Målningar, skulpturer, foto, keramik, glas och textilier.

Konstformerna är många i den utställning som kulturföreningen gUNGA under april arrangerar i turistbyråns utställningslokal i Djurås.

- Bredden är imponerande, anser kultursekreterare Catharina Hjalmarsson.

Tidigare har gUNGA, som har ett 50-tal medlemmar, arrangerat i huvudsak konserter.

- Men vi vill bredda kulturutbudet för ungdomar och därför har vi nu satsat på en konstutställning, förklarar föreningens ordförande Hanna Björklund och kassör Johan Målare.

Ett 20-tal utställare mellan två och 25 år deltar med de mest skiftande verk.

- Några av de yngsta ville inte lämna från sig sina målningar förrän vi lovat att de skulle få dem tillbaka, berättar Catharina Hjalmarsson med ett leende.

Hon tillträdde som kommunal kultursekreterare för några månader sedan och fick rivstarta med att hjälpa kulturföreningen med att förbereda utställningen.

- Det känns mycket bra att ha kommit till en kommun med ett så brett kulturliv och där även ungdomarna är väldigt engagerade.

De yngsta utställarna kommer från montessoriförskolan i Djurmo och bland de äldre märks Anne Kärkäinen, som går tredje ring vid glasskolan i Orrefors, och keramikern och konstnären Marika Kärkkäinen, som går keramik- och glaslinjen vid Östra Grevie folkhögskola.

Samtliga utställare bor i eller har någon annan anknytning till Gagnefs kommun.

- Flera av dem är mycket duktiga och ska bli intressanta att följa, tycker kultursekreteraren.

De ansvariga i gUNGA hoppas att utställningen ska bli årligen återkommande. Då kan den fungera som både ett mål och en inspirationskälla. Många av vernissagebesökarna var också mycket positiva till det de fick se.

- Det här var bättre än vad vi vågat hoppas. Många av verken är jättefina och intressanta, berömde Jessica Lindh och Ida Jonsson.

Redan den 17 april genomför gUNGA nästa arrangemang - en filmfestival. Dessutom pågår planeringen inför sommarens KULT-läger och en uppföljning eller fortsättning på den gångna sommarens lyckade rockfest på Ängsholn.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons