Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga företagare till final

Annons

Massor av människor kom till mässan för att se de 67 UF-företagare som visade upp sig och sålde olika produkter. I tisdags träffades finalisterna i Näringslivets hus för att tillsammans förbereda sig inför finalen.

Elin Holst, regionschef på UF, berättar att man i början av läsåret ska hitta en idé till en produkt eller en tjänst, och att de till slut har haft sex lokala mässor runt om i regionen. Det har varit 24 stycken delfinaler i landets alla län, och lika många lag har alltså gått vidare till den stora finalen.

Ung företagsamhet ger ungdomar på gymnasiet en chans att utveckla sin företagsamhet genom att driva ett UF-företag under ett år. Under året går man igenom tre faser: starta, driva och avveckla.

Det kan handla om vilken produkt som helst, som till exempel Tvätta lätt UF:s idé som bygger på en tredelad tvättpåse så att man kan sortera tvätten redan från början. Företaget Control UF har designat ett fjärrkontrollställ för att ordna upp lite i kaoset som kan råda på ett vardagsrumsbord, eller så kan man bli inspirerad av Roald Dahls drygt 40 år gamla saga Kalle och chokladfabriken och tillverka just... choklad.

Tjejerna Frida, Hanna och Linnéa bestämde sig i höstas för att vara med och starta ett UF-företag, och bestämde sig för att göra praliner.

- Det är mycket jobb och förberedelser, säger Linnéa, som först inte trodde på att idén skulle gå så här bra.

Men nu bär det alltså av till Ung företagsamhets riksfinal den 22-23 maj på svenska mässan i Älvsjö utanför Stockholm, som dessutom kan ta dem till Interlaken i Schweiz där Europafinalen kommer att hållas i början av augusti. Dit kommer även 25-30 andra unga företagare från hela Europa.

- Nu gäller det bara att hitta sponsorer för resan och tillverkning, men vi vann i alla fall prispengar för bästa webbsida och fick en andra plats för bästa monter. Vi har inte tänkt så mycket på att driva företaget vidare om vi vinner i Stockholm, men skulle det gå bra i Schweiz så får vi nog kanske tänka om, säger Linnea Halvarsson.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons