Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga företagare ställde ut

Annons

Ung företagsamhet, UF, arrangerar sex utställningsmässor i Dalarna, varav den första hölls i Falun i lördags.

Gymnasieelever från Falun och Borlänge visade upp sina företag för lördagsshoppare i galleriorna Holmen och Jungfrun, och flera intresserade stannade till för att se eller köpa deras produkter.

Vissa har tillverkat sina produkter själva, andra köper in färdiga produkter för försäljning, och ytterligare andra erbjuder olika typer av tjänster.

Tre av företagen som visade upp sig i lördags säljer massage och tre säljer studentmössor. I övrigt är det stor variation på UF-företagen.

- Vi ville göra något annorlunda, säger Charlotta Holmer.

- Och vi ville tillverka något, säger Maria Persson.

Tillsammans med Lisa Ross driver de företaget Time it, som designar, tillverkar och säljer klockor.

Genom sitt företagande har de framför allt lärt sig att samarbeta, menar de, men de har också lärt sig konsten att böja plåt...

- Det har varit väldigt kul att lära sig något helt nytt. Vi har fått mycket hjälp av andra elever på skolan. I plåtverkstaden har vi tillverkat klockorna, och med hjälp av elever på mediaprogrammet har vi gjort en reklamfilm, säger Charlotta.

Försäljningen har gått bra under hösten, och företaget har redovisat en vinst på drygt 2 000 kronor.

- Vi hade trott att vi skulle hinna göra fler klockor, men med tanke på den tid vi haft har det gått rätt bra, säger Lisa Ross.

En prydlig delårsrapport ligger tillgänglig i montern, och bokslutet har nyss gjorts.

De tre tjejerna går samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning, och har nu fått omsätta sina ekonomiska kunskaper i praktiken.

- Det som är roligt är också att man inte gör det för att få betyg, man gör det för att kunna stå här och vara stolt över företaget, säger Charlotta Holmer.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons