Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga fattiga drabbas

Annons

Nio av femton dalakommuner svarade på Rädda barnens enkätundersökning som genomfördes för andra året i rad. Hanteringen av sommarjobbande unga i bidragsfamiljer från kommun till kommun, och ibland från fall till fall.

- Det mest frapperande var hur olika tolkningarna var. Det är upp till kommunerna själva, och vi pekar på att det ser så olika ut beroende på var man vänder sig, säger Kalle Elofsson, ekonom och handläggare vid Rädda barnen som ansvarat för enkäten.

- Det får direkta konsekvenser för barnet. Man kan fundera över vilka signaler man skickar ut till dem som lever under knappa resurser och ska möta arbetsmarknaden för första gången. De kanske väljer att inte söka något jobb alls eller att jobba svart.

Malung går mot strömmen i Dalarna och rör inte socialbidragen om barnen sommarjobbar.

- Det är väldigt klokt att göra så. Annars är det som att man plockar barnens pengar. De går ju inte ut för att försörja sig, utan för att tjäna en extra slant och få lite erfarenhet, säger Bosse Nordström, enhetschef vid Individ- och

familjeomsorgen i Malung.

Så resonerar inte alla.

Fribeloppen skiljer sig åt i hela landet. Vissa kommuner tillåter inte en krona i inkomst innan bidragen sänks eller ryker, andra sätter gränsen vid 16 000-17 000 kronor.

Vissa anser att ungdomarna ska stå för egna kläd- och fritidskostnader, andra tar bort hyresbidrag. En del kommuner fortsätter till och med att dra in bidrag under hösten om den unga tjänat för mycket under sommaren.

4 I Avesta kan bidraget högst påverkas med det belopp som motsvarar ungdomens norm. Samtidigt tas också hänsyn till den ungas individuella behov.

4 I Borlänge är det strängare. Där minskas familjens social-bidrag om den unga tjänar mer än 4 000 kronor. Bidraget för kläder, skor och fritid utgår för den unga om hon eller han har en inkomst som överskrider fribeloppet. Kommunens argument är att det är normalt att unga själva bekostar sådant som kläder, skor och fritid om de har egen inkomst.

4 I Falun har förbehållsbeloppet i praktiken en mycket liten betydelse, eftersom den unga kan tjäna upp till 16 400 kronor innan det påverkar familjens totala bidrag. Det beslutet fattade socialnämnden i slutet av maj i år.

4 Säters kommun bestämmer sig från fall till fall.

4 I Hedemora är fribeloppet 2 000 kronor. Blir inkomsten högre än så minskar socialbidraget.

Rädda barnens mål är att alla barn ska få behålla sina sommarlovspengar, oavsett om barnets mamma och pappa får socialbidrag eller inte.

- I andra familjer får barnen själva förfoga över sina inkomster när de sommarjobbar. Om de behöver betala något hemma är något man gör upp i familjen, säger Kalle Elofsson.

Sex av femton dalakommuner svarade inte på enkäten. Leksand var en av dem. Socialchefen säger till Falu Kuriren att någon policy inte finns, men att Leksands kommun har en "positiv syn på att ungdomar ska få behålla sin lön". Bedömningarna i Leksand görs från "fall till fall".

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons