Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga får jakträtt på kommunal mark

Annons

Anders Wiklunds och Karl-Erik Noréns viltvårdsprojekt för unga som drivs tillsammans med studiefrämjandet och jägarförbundet har resulterat i en genomgripande utredning om allt som rör jakt på kommunal mark.

De två ville av kommunen ha stöd för sitt projekt samt möjlighet att arrendera mer jaktbar mark då den de har tillgång till i anslutning till Varggården och Slätta är för liten.

Ett av syftena med viltvårdsprojektet är att intressera unga för jakt då jägarkåren behöver friskt blod. Projektet får kommunens stöd. Det beslutade kommunstyrelsens allmänna utskott.

Men på frågan om att ge Wiklund och Norén utökad mark för sitt ungdomsprojekt i Varggården och i anslutning till Slätta sade politikerna nej. De anser inte att det är lämpligt att jaga så nära bebyggelse och i områden där människor ofta rör sig. Kommunen ska i stället se om det går att hitta mer mark åt dem på annat håll.

Politikerna ställde sig också bakom ett förslag från Kjell Hjort (fap) som ville att unga marklösa jägare under 25 år med jägarexamen ska ha förtur till jakträtt på kommunal mark. Hjort ansåg att kommunen ska göra en inventering av samtliga jaktbara markområden man äger. Det handlar om cirka 1 500 hektar fördelat på 40 fastigheter.

Enligt Kjell Hjorts beräkningar skulle man kunna ge plats för 15 unga jägare inom dessa områden då kommunen automatiskt har jakträttsbevis i även de områden som är utarrenderade.

Det här förslaget tog politikerna i kommunstyrelsens allmänna utskott till sig. De beslutade att kommunfastigheter, som förvaltar marken, ska ta fram förslag på former som ska kunna ge de unga jägarna förtur.

Under den stora utredningen uppdagades också att kom-munen inte hade någon egen viltvårdsplan vilket var mycket pinsamt.

Några riktlinjer för vem som får jaga, hur det får jagas och vad det ska kosta fanns inte heller.

Men nu ska det bli ordning på den saken också. Det ska tas fram viltvårdsplaner både för den mark kommunen själv disponerar och för den som är utarrenderad för jakt.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons