Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga Faluns Väl ska ta sig till fullmäktige

Annons

Ett nytt politiskt parti har bildats i Falun.

Det är Faluns Väl, som kommer att ställa upp i kommunvalet i höst.

Partiledare är 19-årige Henrik Bergman, som studerar till kock på gymnasiet i Haraldsbo.

Än så länge finns bara två personer på Faluns Väls röstsedel. Förutom Bergman även Gabriel Kock, 20 år, som arbetar som kock på Haraldsbo.

- Men vi har ett par personer till som är intresserad av att ställa upp. Frågan är om vi hinner få med dem på röstsedeln, säger Bergman.

Partiet har bara beställt 5 000 valsedlar, vilket är väldigt lite. Men målet är att ta sig in i kommunfullmäktige i Falun. Vid det senaste kommunvalet i Falun tog Sveriges Pensionärers Intresseparti två platser i fullmäktige. För det krävdes 1 053 röster.

- Vi har ambitionen att få plats i fullmäktige. Det behövs förnyelse och det behövs fler unga i fullmäktige, säger Bergman.

Hur kan man då komma på tanken att starta ett nytt politiskt parti?

- För att jag inte är nöjd med hur politikerna styr. Jag började fundera för ett år sedan, och i december bestämde jag mig för att starta ett parti.

Vilka är de viktigaste frågorna för partiet?

- Att stoppa miljonbidragen till Folu Folkmusikfestival, det är en principfråga för oss. Det ger fel signaler när kommunen garanterar bort miljoner till festivalen när det inte finns tillräckligt med pengar till sjukvård, till polis och till bättre vägar. Jag har inget emot festivalen, men jag tror att festivalen kan klara sig utan bidrag från kommunen. Jag tycker det är fel att ge stora bidrag till festivaler och arrangemang, och att höja politikerarvoden. Vi vill också verka för att sänka hyrorna, eftersom det för många är den största utgiften varje månad. Och se till så att nya bostäder byggs för att förhindra en kommande bostadsbrist.

Var på den politiska skalan finns Faluns väl?

- Vi ska inte samarbeta med socialdemokraterna. Jag är rädd för att kommunalskatten kommer att höjas om det partiet kommer till makten. Men alla andra alternativ är öppna för oss.

Henrik Bergman har aldrig tidigare varit engagerad i något politiskt parti.

- Men jag har varit intresserad av samhällsfrågor i många år. Det började nog när jag pratade med Carl Bildt i Geislerska parken 1994.

Hur ska er valrörelse se ut?

- Vi kommer att sätta upp affischer på stan och stå och dela ut vårt program.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons