Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga bildar politisk klubb

Annons

En grupp politiskt intresserade ungdomar har i vinter startat en ung vänster-klubb i Malung.

- Vi vet att det finns sympare (sympatisörer red.s anm) och vi hoppas få fler unga att engagera sig politiskt. Det finns massor av frågor vi kan arbeta med, inte minst lokalt när det gäller till exempel kommunikationer och skolfrågor, säger Caroline Strömgren, Lima, som är ordförande i den nya klubben.

Vänsterpartiet har ett starkt fäste i Malung och det grundlades på 70-talet då Ola Olin och hans kamrater drog i gång med Ung Vänster. I dag är vänstern kommunens näst största parti och Olin är vice kommunalråd.

Men den då unga vänstern har med åren blivit äldre och nyrekryteringen av unga politiskt engagerade har inte varit vad den borde.

Men nu kommer en liten grupp unga politiskt engagerade och de hoppas att kunna locka fler ungdomar till politiken.

- Det är ju vår möjlighet att kunna vara med och påverka samhällsutvecklingen, säger de.

Den nyväckta ung vänster-klubben kommer att starta med en studiecirkel under namnet Röda tråden, som är en grund i vänsterpolitik. Fredrik Hallor från Falun leder kursen.

Under våren ska man också arbeta med en internationell kampanj för de jordlösas rörelse i Brasilien, bland annat genom att samla in pengar med sparbössor under turistsäsongen i Sälen.

Men det finns också viktiga lokala frågor på arbetsschemat.

- Vi unga behöver en bättre kollektivtrafik för att kunna ta oss fram inom kommunen men även till grannkommunerna. Att motarbeta mobbning och utveckla gymnasieskolan är också viktiga frågor, säger de engagerade ungdomarna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons