Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga är okunniga om riskerna med alkohol

Annons

Spritflödet till Sverige ökar lavinartat, även spritkonsumtionen.

Våra ungdomar verkar okunniga om de fosterskador, som kan uppstå, om den blivande mamman dricker öl, vin eller sprit under graviditeten. Särskilt allvarliga blir de skador som inträffar under de första tre månaderna. Många vet först efter några veckor att de blivit gravida, och skadorna kan redan ha skett.

Det är inte heller alla, som har klart för sig att regelbundet drickande kan framkalla ett beroende lika starkt som våra narkotiska medel. Det finns inte något vaccin mot denna tillvänjning, men ett trick är att vara helnykterist. Ett glas vin om dagen är en slogan, som härstammar från forskning inte minst i vinlandet Frankrike.

Nykterhetsförbunden i vårt land kan vittna om, att deras medlemmar lever längre och friskare än folk i allmänhet.

Spriten har också en skrämmande social sida genom olycksfall och kriminalitet, inte minst våldsbrott, som aldrig skulle ha inträffat utan denna narkotiska dryck.

Ökad tillgång på billig och lättillgänglig öl, vin och sprit har i stora studier visat sig öka alkoholskador, både för den, som dricker och den som utsätts för följder därav.

Välkommen till Vita bandet eller Blå Bandet. Jag är medlem i båda och ni är välkomna dit. Jag är också psykiater och har arbetat med alkoholskadade. Ingen av de alkoholister jag mött hade någonsin tänkt sig att hamna i denna tråkiga sits, med kort medellivslängd.

Eva Dicander

Mer läsning

Annons