Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung som gammal lockas av samlandet

Annons

Linus Törnqvist, sju år, från Falun, var den yngste av samlarna som deltog i samlarutställningen i Folkets hus i Säter i går.

- Cirka 200 dalahästar har jag samlat, berättade Linus.

Mamma Åsa fanns med och hon visade en samling av porslins- och glaskatter.

- Men samlandet kommer efter mormor som samlar på olika saker, sade Åsa.

- Detta är en lantmäterikedja som användes att mäta med innan måttbandens tid, sade Nils Hagström och pekade på grejer som låg på bordet framför honom.

På bordet fanns även bland annat gamla lås, ett kanske så gammalt som från 1600-talet.

Bakom Kerstin Hansson från Stora Skedvi hängde en inramad tavla med majblommor, en komplett samling blommor för varje år från och med 1907.

Med sig hade hon även några gamla flaskor, en del med lokal förankring. Eller vad sägs en sockerdricksflaska från den tiden Lidéns vattenfabrik fanns i Säter och gjorde dricka?

Mikael Lundin, tidigare socialchef i Säter, visade sin samling av spritkök, unga Lovisa Sundström en stor samling med nyckelringar, Per Örjas en stor samling julsaker, Ann-Christine Styhr en samling av grisar i olika storlek och material och Rune Stornils hade på sitt bord 8 000 reklampennor sorterade i bokstavsordning, för att nämna lite av vad som fanns på utställningen.

I två omgångar under dagen bjöds det på Kittys nostalgitripp där Kitty Carlsson tillsammans med några mannekänger visade kläder från bland annat 1950-talet.

Örjan Hamrin från Dalarnas Museum invigde utställning med att tala om samlandets historik.

Cirka 200 personer betalade entré, lite färre än premiäråret förra året. Kanske snövädret i kombination med både storslalom från Åre och världscupstafett på skidor från Umeå fick folk att stanna hemma.

- De som kom verkade ändå vara nöjda, sade Per Örjas, en av utställarna och entusiasterna bland Samlare i Säter, som arrangerade utställningen i samarbete med Nostalgic club.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons