Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung och egen

Annons

Under sommaren och hösten 2003 gjorde han en undersökning om unga företagares situation i Dalarna. Martin Hallberg är 23 år och uppvuxen i Falun. Han läser statskunskap inom pol mag-programmet vid Uppsala universitet.

I somras hade han inget sommarjobb, då beslutade han sig för att granska unga företagares situation. Han kontaktade Dalarnas forskningsråd, Almi, Ljungbergsfonden och landstinget och fick dem att finansiera arbetet.

Nu är undersökningen klar. 51 företagare i länet, mellan 20 och 26, år har svarat på enkätfrågor. Ur den gruppen har fem kvinnor och fem män valts ut för intervjuer. De har startat företag inom fotografi, smide, hårklippning, friskvård och catering med mera.

Johan Kjällman, även han student, har filmat fyra av intervjuerna och har ställt samman det materialet till en film.

De allra flesta som svarade på enkäten var positiva till att vara företagare. 30 av 50 ville expandera i framtiden. 15 ville fortsätta på samma sätt som i dag och en mindre grupp, fem personer, ville avveckla sitt bolag.

De positiva sidorna med att vara företagare är att det innebär självständigt arbete och ger en möjlighet till personlig utveckling. Det negativa är att det är svårt att kunna vara ledig och att hinna med sin familj och vänner. För de flesta ger inte heller det egna företaget så stor inkomst. Närmare 20 procent sade att de startade företaget för att tjäna pengar. Efter att ha drivit företaget ett tag tyckte endast sex procent att företagandet var fördelaktigt för att man kunde tjäna mycket pengar.

31 av 51 som svarade på enkäten hade någon i familjen som driver eller har drivit ett företag.

- Om farsan har haft företag så är det enkelt för mig att gå samma väg. Man ser att det inte är så krångligt och svårt, säger Martin Hallberg.

Några svarade också att de fått ekonomisk hjälp av föräldrarna när det nystartade företaget gått dåligt.

Enkätsvaren visar att få tycker att skolan har hjälpt dem på vägen mot att bli företagare. Övriga vuxenvärlden är även den ofta skeptisk till ungdomars affärsidéer.

En ung man som i dag driver ett företag, fick rådet att skaffa sig ett riktigt jobb när han ville diskutera sin affärsidé med arbetsförmedlingen.

Martin Hallberg tror att sådana här attityder är ett hinder för nyföretagandet, särskilt för dem som inte har föräldrar som är företagare.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons