Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung direktör med rötterna i Grangärdebygden

Annons

Han gör ett säkert, för att inte säga självsäkert intryck, Lemont Maskins huvudägare.

Han är lång och bredaxlad och tillsammans med den mörka välpressade kostymen gör det att han utstrålar pondus.

Ändå är mannen som kommit in som en räddare i nöden för åtminstone en liten del av personalen på Siemens inte speciellt gammal.

36 år har han fyllt, de flesta direktörer i verkstadsföretag är förmodligen äldre. En finlirare som har gått direkt från någon av de malligaste högskolorna till lilla Lemont Maskin i lilla Grangärde?

Så är det inte, relativt unge direktör Olofsson har sin fasta förankring i Grangärdebygden.

-Jag är född och uppvuxen i Sunnansjö. 1986 började jag på golvet på Lemont. Jag har varit borta härifrån i åtta år och arbetat i Avesta och Linköping. 1997 kom jag tillbaka till Lemont och sedan fem år är jag huvudägare, alltså jag äger mer än hälften av företaget. Resten ägs av anställda, berättar han.

Lemont, som bildades 1977, omsätter cirka 50 miljoner kronor.

- Vi tillverkar små serier av komponenter åt större företag i bygden. Siemens är en kund, ABB, Log Max och Morgårdshammar några andra. På ett år har vi cirka 10 000 utleveranser.

Företaget finns i två lokaler i Grangärde, dels nära bildemonteringen, dels i före detta Storas lokaler bakom OK-macken. I Nyhammar har företaget lokaler i före detta Nyhammars Verkstäders lokaler på bruksområdet.

Är det så särskilt smart att ha verksamheten utspridd på fyra ställen?

-Eftersom jag har valt det så tycker jag det.

-I Ludvika köpte vi 1999 Snöåns Finmekaniskas konkursbolag och år 2000 köpte vi lokalerna vid Biab. När vi tog över konkursbolaget var de tre anställda, i dag tio, så det har varit en bra utveckling.

Lemont Maskin vill expandera ytterligare och har därför behov av större lokaler. Man vill också utveckla samarbetet med Siemens och det sägs vara huvudorsaken till att Tomas Olofsson i vintras på allvar blev intresserad av lokalerna i Östansbo.

-Det kan bli så att vi flyttar hit den verksamhet vi har i Biab-lokalerna. I övrigt blir verksamheten kvar på de gamla ställena. Den skulle inte få plats här.

Hur många timmar i veckan jobbar du?

-Fråga min sambo, blir det snabba svaret.

- Skriv 60-75 timmar.

I lite yngre år spelade han fotboll för Sunnansjö. Olofsson höll till i anfallet och fotbollsfantasten Conny Fridlund, platschef på Siemens i Ludvika, minns honom som en forward "som spelade hårt".

Tomas Olofsson verkar vara en hårding i näringslivet också.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons