Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskottet nu - 105 miljoner

Annons

105 miljoner kronor ser Faluns ekonomi ut att gå back med i år.

Orsaken är inte bara socialnämndens och skolstyrelsens egna underskott utan också att skatteintäkterna blir mindre. Nu väntar tuffa sparkrav, uppger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

I stället för ett litet prognostiserat överskott i år på 1,6 miljoner kronor ser det ut att bli ett jätteunderskott på 105 miljoner kronor för kommunen.

Förutom socialnämndens underskott på 52,6 miljoner kronor och skolans på 22,8 miljoner kronor är det fler verksamheter som går back.

Kommunstyrelsen och dess förvaltningar pekar på minus 9,2 miljoner kronor varav fastighetskontoret står för 6,5 miljoner kronor på grund av ett ökat underhållsbehov.

Produktionsstyrelsen, som har hand om kommunservice, pekar på minus 1,5 miljon konor och fritidsstyrelsen på minus 800 000 kronor. Totalt saknas det därmed 87 miljoner kronor till själva driften av den kommunala verksamheten.

Därtill kommer att inkomsterna inte blir så stora som beräknat. Skatteintäkterna ser ut att bli 23 miljoner kronor lägre. Det beror på lägre sysselsättningsgrad och en svagare takt på löneutvecklingen.

Så här går det inte att ha det, anser ekonomichefen Jan Malmberg. Förra årets underskott blev 54 miljoner kronor och årets pekar på 105 miljoner kronor. Och värre kan det bli. Varje procents löneökning för Kommunals medlemmar utöver de avsatta fyra procenten kommer att kosta socialnämnden ytterligare fem miljoner kronor.

Enligt det balanskrav kommunerna har på sig måste underskotten sparas in kommande år och ju större de blir ju svårare blir det.

Malmberg skärper därför tonen gentemot politikerna och säger vad kommunens revisorer tidigare framfört.

- Det handlar om att bestämma sig för vilka verksamheter vi ska bedriva med de pengar vi har och inte vilka vi skulle vilja bedriva om vi hade mer pengar, säger han.

Kommunstyrelsen är inne på den linjen nu. Till den 29 april ska majoriteten tillsammans med de olika förvaltningscheferna gå igenom vad som göras kan för att pressa ner kostnaderna och vilka konsekvenser det får för medborgarna och de anställda. För besparingar blir det.

- De som finns i våra verksamheter får vara beredda på att det kan bli ganska tuffa tag. Så det är lika bra att de förbereder sig mentalt för det, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Vad det än blir för sparåtgärder ska de beslutas före sommaren, uppger Jonny Gahnshag.

- Vi kan inte vänta med det här utan det gäller att sätta igång så snart som möjligt för att få bästa effekt, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons