Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskott i årets budget

Annons

De kommunalekonomiska bekymren har nu varit uppe till diskussion i kommunstyrelsens arbetsutskott och inom den närmaste tiden ska kommunstyrelsen ha krismöte med socialnämnden.

Det är socialnämnden som är den stora budgetsyndaren, med ett underskott som beräknas bli hela 18 miljoner kronor jämfört med budgetramen. Av en besparingspost på 19,5 miljoner kronor har sociala sektorn lyckats spara drygt 2,8 miljoner kronor.

Men flera social verksamhetsgrenar ökar kostnaderna betydligt mer än beräknat. Individ- och familjeomsorg överskrider sin ram med 2,5 miljoner kronor, främst beroende på kostsamma barnplaceringar. Psykiatrin överskrider ramen med nästan en miljon kronor och hemtjänsten med 2,3 miljoner kronor beroende på att fler och mer krävande vårdtagare bor kvar hemma.

- Vi har en mycket bra och ekonomiskt medveten personal i alla verksamheter. De sliter för att hålla kostnaderna nere och vi kan tacka dem för att budgetöverskridandet inte blir större än 17-18 miljoner kronor, anser socialnämnden i sin halvårsrapport.

Men kommunstyrelsen anser att kostnaderna inom den sociala sidan måste minska. Nu ska kommunstyrelsen ha ett möte med hela socialnämnden för att ingående diskutera problemen.

Den sociala sektorn drar nettokostnader på cirka 170 miljoner kronor om året. Kommunen har totalt drygt 400 miljoner kronor att röra sig med i form av skatteintäkter på 291 miljoner kronor och statsbidrag på 118 miljoner kronor.

Kommunens allra största verksamhet är barn- och utbildningsnämnden, det vill säga förskolor och skolor, som kostar 177 miljoner kronor. Den sektorn tycks i år kunna hålla sin budget ganska exakt.

Kommunstyrelsens budget beräknas spricka med drygt nio miljoner kronor, beroende på ett stort ägartillskott till bostads- bolaget Malungshem AB för att riva tomma hyreshus.

Tekniska förvaltningengår mot ett underskott på två miljoner kronor. Fastigheter och fjärrvärme går bättre än beräknat men kostnaderna för fritidssektorn samt lokalvårdtvätt ger stora underskott.

Cirka en miljon kronor fattas för räddningsnämnden sedan kommunen beslutat att fortsätta med en räddningskår året runt i Sälenfjällen. Budgeten gjordes för att enbart ha en vinter- säsongskår.

Det som nu ändå delvis räddar situationen för kommunen är en stor efterfrågan på tomter i Sälenfjällen, långt utöver förväntningarna. 13-15 miljoner kronor mer än budgeterat kommer in från tomtförsäljningarna.

Men ändå räknar kommunledningen med att det blir ett underskott på drygt 13 miljoner kronor i årets verksamhet. För att täcka in ett så stort underskott skulle det behövas en skattehöjning motsvarande 1,10 kronor, men den vägen vill kommunpolitikerna undvika. Återstår då att spara och att öka avgifter.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons