Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underlåtenhet och misstroendeförklaring

Annons

Regeringens hantering av tsunamikatastrofen var i sig en katastrof. Många misstag och felbedömningar gjordes inom såväl UD som regeringskansliet. Kommissionen är rakt på sak när det gäller att peka ut var ansvaret låg.

Mot att tidigare medborgarkommissioner oftast slätat över utan att tala klarspråk om misstag från ansvariga beslutsfattare, så har denna kommission pekat ut ministrar och flera höga tjänstemän som ansvariga. Ytterst ansvarig anser man statsminister Göran Persson vara, som tagit på sig ansvaret fullt ut och bett hela svenska folket om ursäkt.

Persson säger sig på allvar vilja ta itu med misstagen som gjordes i samband med tsunamikatastrofen.

Det skulle väl kunna vara gott och väl med det. Misstag och missbedömningar gör väl alla människor men det som är så allvarligt med Persson är hans medvetna risktagande.

Under åtta års regeringsinnehav har han underlåtit att inrätta en krisberedskap i regeringskansliet trots att förslag om inrättande av en krisledningscentral direkt under statsministern lagts vid flera tillfällen. De borgerliga har lagt motioner i frågan såväl 2002 som i år, som röstats ned.

Göran Persson har det fulla ansvaret för krishanteringen efter tsunamikatastrofen och borde lämna sin post.

Det är en sak att begå misstag, dra lärdom av detta och gå vidare och en helt annan sak att medvetet underlåta att inrätta en central krisberedskap och därmed skapa onödigt lidande för många drabbade.

Sedan kan man också fundera över om fler personer på ministernivå och på höga UD-tjänster borde bytas ut.

Jag gillar klarspråket i Johan Hirschfeldts kommission. Vi politiker måsta tåla kritik och granskning av vårt handlande och ta konsekvenserna fullt ut och avgå, då det visar sig att vi medvetet tagit stora risker eller underlåtit att vidta åtgärder som väljarna haft rätt att förvänta sig.

MELKER ANDERSSON

Melker Andersson (m) är från Hedemora där han är ledamot i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons