Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underkänt, högskolan

Annons

Ett åttiotal av landets mest populära rekryterare av ekonomer fick frågan "Vilka ekonomihögskolor i Sverige uppfattar ni som "bäst" gällande utbildningskvalitet?" 90 procent svarade och av dessa valde 83 procent att ranka de 26 högskolorna.

Högskolan Dalarna hamnar först på delad 21:a plats i rankingen, som överlägset toppas av Handelshögskolan i Stockholm. Därefter följer universiteten i Lund och Uppsala. De sju första platserna innehas av gamla etablerade lärosäten.

Undersökningen är gjord av Mattias Lindström som driver masterguide.org, en sajt som informerar om europeiska masterutbildningar i ekonomi. Han tror att skolornas status har haft betydelse när rekryterarna betygsatt utbildningarna.

- Ja, hög status lockar ju bra lärare och bra studenter, men att nyare högskolor har lägre status behöver inte betyda att undervisningen är sämre, säger han.

Jan Åkerstedt, prefekt på ekonomiska institutionen vid Högskolan Dalarna, är kritisk mot undersökningen.

- Sådana här rankinglistor är bekymmersamma eftersom de har väldigt lite med kvalitet att göra. Vi erbjuder samma undervisning och kursutbud som andra högskolor.

- Mitt råd till högskolorna som fått låga poäng är att de måste bli bättre på att marknadsföra sig, att visa att de finns, säger Mattias Lindström. Ett bra exempel är högskolan i Jönköping, som tillsammans med Växjö är de enda nya högskolor som hamnar högt upp i undersökningen. De har lyckats marknadsföra sig både bland studenter och arbetsgivare.

Jan Åkerstedt håller med om att Högskolan Dalarna måste bli bättre på att marknadsföra sig utanför regionen.

- Vi ligger geografiskt så att vi hamnar i strykklass när vi ska rekrytera studenter. Långsiktigt måste vi fokusera mer på omvärlden, och rikta marknadsföring både nationellt och internationellt.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons