Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underbetyg för sjukvården

Annons

Det är Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting som gjort statistiken, som bygger på ett antal indikatorer i sjukvården och som ska jämföra olika landsting när det gäller kvalité och effektivitet.

Och Dalarna ligger bland de sämsta på flera områden:

Hjärtsjukvården, som ansetts som väl fungerande, får negativa siffror på åtta av tio indikatorer, bland annat när det gäller kranskärlsröntgen.

Vaccinationsfrekvensen för influensa för äldre personer över 65 år är för dålig.

Diabetesvården får också negativa siffror, bland annat för att man inte når målen när det gäller blodsockerskador, blodtryck och ögonundersökningar.

Befolkningen anser sig inte ha tillgång till den vård man behöver.

Och man är bland de sämsta i landet på att uppfylla vårdgarantin. Det är röda siffror (botten) när det gäller andelen patienter som fick läkarbesök inom sju dagar, andelen patienter som kom till läkare samma dag och andelen patienter som väntat längre än 90 dagar till mottagning och behandling.

I 29 indikatorer hamnar dalalandstinget i botten.

I 15 hamnar bland de bästa.

Det här är illavarslande, men flera landstingschefer är skeptiska till undersökningen.

-Det är ytterst små skillnader mellan landstingen. Men vi ska självklart utreda detta. Vi ska analysera vad det beror på att vi fått dåliga positioner på några områden, säger Karin Stikå Mjöberg, länssjukvårdschefen.

Hjärtsjukvården på Falu lasarett har kritikerrosats genom åren, men får här underbetyg.

-Jag är naturligtvis förvånad och ledsen. Vi upplever inte att vår verksamhet är dålig. Tvärtom, säger Pär Lennart Ågren.

Förklaring till de dåliga resultaten?

-Rapporteringen måste vara missvisande. Man har gjort ett för snävt urval. Vi gör enligt annan statistik fler kranskärlröntgen och ballongsprängningar än andra landsting.

-Dessutom borde man ha kvalitetssäkrat resultaten innan de nu publicerats. Nu blir det oro på kliniken.

Men det finns också positiva resultat.

Bland annat när det gäller femårsöverlevnad i tjocktarmscancer, befolkningens förtroende för sjukvården, nöjda strokepatienter, antal opererade höftleder och ljumskbråck och bemötandet som patienter får vid mottagningar och kliniker.

-Vi är glada för att dalfolket har förtroende för sjukvården, säger Karin Stikå Mjöberg.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons