Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under samma himmel

Annons

Det är Malungs egen teatermamma Yvonne Eriksson som kom på idén med det här spelet för tio år sedan. Hon spelar en av

huvudrollerna i den finska familjen Rämäinen, mor Irja, och det gör hon på ett förträffligt och inlevelsefyllt sätt. I år är det flera nya rollinnehavare och en av de tyngsta rollerna, Jarmo i finsk- familjen Rämäinen, spelas av Mats Lissjanis från Nås och han gjorde stor succé i sitt första framträdande. Han klarade rollen galant och tillförde bygdespelet en ny

dimension.

Bygdespelet "Under samma himmel" handlar om när finnarna i början av 1600-talet kom för att slå sig ner och odla mark och vilka svårigheter de stötte på då svenskarna ansåg att de kom och stal deras mark. Vi får i spelet följa familjerna Porkka och Rämäinens nybyggarliv i obebyggda trakter och de strapatser och svårigheter de stötte på och det är både dramatik och romantik som kännetecknar detta bygdespel där det är en bra blandning mellan historia, fantasi och saga.

Rollen som "Markus Hansson" i svenskfamiljen spelas i år av Sten

Karelius sedan den ordinarie roll innehavaren Tord Gustafsson brutit sönder sin ena fot och hoppar fram på kryckor. Och Sten Karelius klarade sin debut på ett mycket bra sätt. I den här rollen framträder "Markus" som våldtäktsman bland annat.

Orkesterdiket med Hans-Olof Malmén som kapellmästare ser till att det blir en fantastisk musikalisk inramning och här kan

noteras att Eva Enders med tvärflöjt är ny för året. Nya eller i nya roller i detta spel är också Caroline Westling, Madeleine Matsson och Martina Olander.

Om bygdespelet Under samma himmel har mycket dramatik slutar det hela som alltid i sagan lyckligt. Mirja (Marie Busk) i finskfamiljen och Jonas (Staffan Ekund) i svenskfamiljen som blev förälskade i ett tidigt skede får till slut gifta sig. Och de får sin välsignelse inte bara av prästparet Erik Petri (Håkan Olsén) och prästfrun Kristina Petri (Lena Linjo) utan också av Armas (Johansson) i finskfamiljen och storbonden Hans Gabrielsson (Torbjörn Korssell) i svenskfamiljen liksom av alla andra bland finnar och svenskar. Med andra ord slutar spelet i bröllop och förbrödning mellan finnar och svenskar.

Ett både dramatiskt och gripande bygdespel som helt och hållet fängslar publiken under de två akterna.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons