Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undantaget i turordningsreglerna en överlevnadsfråga

Annons

Det är inte säkert att den mest betydelsefulle medarbetaren är den först anställde. Det kan lika gärna vara någon av de senast anställda.

Att strikt följa turordningsreglerna kan därför leda till att hela verksamheten drabbas.

Möjligheten att på bästa sätt anpassa

arbetsstyrkan vid konjunkturnedgångar påverkar också företagarnas vilja att nyanställa vid konjunkturuppgångar.

I Företagarnas nya rapport "Framgångsrikt undantag från turordningsreglerna" presenteras en enkät som ställt till knappt 400 företag med 1-10 anställda i tre län.

Generaliseras resultaten till hela landet visar enkäten att viljan att nyanställa skulle minska i minst 60 000 företag om småföretagens undantag avskaffades.

I vårt län uppgår motsvarande siffra till minst 1700 företag. Att avskaffa undantaget skulle alltså ha en klart negativ effekt på sysselsättningen i länet.

I rapporter och debattartiklar har ministrarna Thalén och Sahlin hävdat att undantaget skapat otrygghet på arbetsplatserna och att företagen utnyttjat undantaget till att säga upp småbarnsmammor.

I vår nya rapport kan vi visa att inget av dessa påståenden stämmer. Genom specialbeställd statistik från SCB kan vi konstatera att småbarnsmammornas sysselsättning utvecklats bättre i de företag som omfattas av undantagen än i de större företagen under det senaste året.

En annan specialstudie från SCB visar att sjukfrånvaron sjunkit i företag med under tio anställda sedan undantaget infördes. I de största företagen är nu sjukfrånvaron tre gånger högre än i de minsta företagen.

Redan om några år kommer antalet pensionärer att växa snabbare än den arbetande befolkningen. För att klara försörjningen av både våra barn och våra pensionärer är det därför nödvändigt att sysselsättningen ökar. Vi har därför inte råd att avstå från reformer som kan öka sysselsättningen.

När vi nu kommer att få en socialdemokratisk regering även under de kommande åren hoppas vi på en ny inställning mot småföretagare.

För det första bör den bygga på fakta och inte på fördomar. För det andra bör den bygga på insikten om att ett gott företagarklimat är avgörande för den svenska välfärden.

KARIN TORNEKLINT

Mer läsning

Annons