Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulriksbergsvargarna borta

Annons

De två Ulriksbergsvargarna hävdade tidigare revir tillsammans med andra vargar. Sedan tiken i Grangärdereviret och hanen i Gravendalsreviret försvunnit under oklara omständigheter bildade Grangärdehanen och Gravendalstiken ett nytt par, som utnyttjar stora delar av de två tidigare reviren.

Ulriksbergsreviret är med sina drygt 300 000 hektar eller 32 kvadratmil det största kända vargreviret i Skandinavien.

Det sträcker sig från Björbo och Lindesnäs i norr till ett par mil söder om Kopparberg. På det bredaste stället är det fyra mil.

Förra tisdagen pejlades djuren i Nittälvdalen, norr om Kopparberg. Men i torsdags fick pejlarna inga signaler från vargarna. Det fick de heller inte under fredagen, lördagen, söndagen eller måndagen.

- Vi är fyra pejlare som kollat olika delar av reviret, berättar Perjons.

Under tisdagen, då vargarna enligt forskarnas planer skulle ha försetts med nya och bättre radiosändare, gjordes ett försök att pejla vargarna från ett flygplan, men inte heller det ledde till något resultat.

- Det känns inte bra att inte veta var de befinner sig, tycker pejlaren.

Det är dock inte första gången som alfaparet är försvunnet. De båda sändarförsedda djuren har vid flera tillfällen förvånat forskarna genom att utvidga reviret och göra utflykter. Som längst har djuren varit "försvunna" under en vecka.

Om vädret tillåter genomförs i dag ett nytt försök med flygpejling. Samtidigt inleds spårning av djuren.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons