Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulriksbergsvarg skjuten?

Annons

Ulriksbergsvargarna pejlades förra tisdagen mellan Grängesberg och Kopparberg. Det är deras sista officiella pejlingsposition.

När pejlarna två dagar senare skulle fastställa alfaparets dåvarande position fick de inga signaler från djurens sändarhalsband. Det oroade inte pejlarna eftersom de båda vargarna tidigare gett sig ut på långvandringar och varit "försvunna" upp till en vecka.

Men inte heller under de följande dygnen lyckades de få kontakt med vargarna. I tisdags gjordes ett försök med flygpejling, men även det utan resultat.

Under onsdagen fick pejlarna de första allvarliga indikationerna på att något hänt. Då inleddes också spårning i fält.

- Mot bakgrund av vad som tidigare skett i andra vargrevir befarar vi att tiken är olagligt avlivad. Mönstret känns obehagligt bekant, säger Lena Berg, rovdjurs-ansvarig vid länsstyrelsen.

Polis och åklagare är inkopplade på fallet, men av utredningstekniska skäl vill varken Lena Berg eller någon annan ansvarig berätta om vad vargpejlarna sett, om några spår säkrats eller var tiken senast uppehöll sig.

Vargtelefonen har stängts av och utredningen omgärdas av största sekretess, dels för att spårnings- och utredningspersonalen ska få arbeta ostört, dels för att inget ska hända varghanen.

Tiken försvann i ett läge då forskarna stod i begrepp att förse paret med nya sändare, som ska vara svårare att pejla in för privat-personer.

Fortfarande finns det en mycket liten möjlighet att tiken gett sig av, men det måste bedömas som ytterst osannolikt att ett etablerat par självmant skulle gå skilda vägar mitt under parningstiden. Ytterligare minst en flygpejling kommer dock att genomföras.

-Om tiken är olagligt avlivad är det ett nederlag för naturvården och en tragedi för alla berörda - vargarna, jägarna, tamdjursägarna, naturvännerna och myndigheterna, anser Lena Berg.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons