Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrik väljer riksdagen

Annons

Ulrik Lindgren är kd:s ansikte i Falun. Han kom in i politiken 1985 när partet fick ett mandat i kommunfullmäktige. Nu har det fyra och Ulrik har blivit en garvad politiker. Han har till och med blivit så garvad att han i provvalet fick förtroendet av partikamraterna att hamna på första plats både på kommunens lista och på riksdagslistan.

Han anser att det nu är rätt tid i livet att gå vidare. Och han väljer att satsa på riksdagen och att ersätta Ulf Björklund som efter tre mandatperioder i Stockholm vill kliva av.

Lindgren är tämligen säker på att få ett riksdagsmandat.

- Man kan aldrig ta någonting för säkert, men våra siffror har stått relativt stadigt den här mandatperioden, säger han.

Men helt vill han inte släppa kommunen.

- Det är alltid en risk att man försvinner i Stockholm och att det bara blir rikspolitik. Det är därför viktigt att behålla den lokala förankringen, säger han och bespetsar sig på en fortsatt plats i kommunfullmäktige.

Men vem tar då över gruppledarskapet efter honom i Falun? Han har varit så pass dominerande i politiken att en bredare allmänhet har svårt att se vilken kompetens som för övrigt finns att tillgå i partiet.

Ulrik Lindgren vill inte föregripa några nomineringar men försäkrar att det finns gångbara namn. Ett av dem är kd:s ordförande i Falun Håkan Nohrén. Han är idag ersättare i tekniska styrelsen och har ett landstingsuppdrag på samma nivå.

Men kristdemokraterna har också en del duktiga kvinnor som nu kan komma fram. Det vore inte helt fel att välja en sådan, anser Ulrik Lindgren.

- Ja, välkommen säger jag. Det kanske till och med skulle vara en fördel att nu välja en kvinna.

En tänkbar kandidat är Ingrid Näsman som har stor erfarenhet av kommunpolitiken. Hon kom in i kommunfullmäktige 1991 och sitter dessutom nu som förste vice ordförande i miljönämnden. Hon är 54 år och arbetar som kanslist på partiets distriktskontor.

Men att ta över efter Ulrik ställer hon sig för dagen tveksam till.

- Det är nog bra med den nivå där jag befinner mig. Det finns så mycket annat i livet än politik som är viktigt, säger hon.

En annan tänkbar kvinna är Ulrika Westin som kom in i kommunfullmäktige vid senaste valet. Hon anses duktig och ha huvudet på skaft.

Svaret på vem som tar över ges i mitten på februari då partiet har årsmöte och fastställer listan.

Men oavsett vem det blir har den personen ett tufft jobb att profilera sig och partiet på kommunalplanet.

Men kristdemokraterna har den fördelen att inte vara ensam om partiledarbyte. Både moderater och socialdemokrater sitter i samma sits och måste locka väljare med nya namn.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons