Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrik fick ny sändare

Annons

– Tidigare sändare gick det att pejla in med utrustning som kunde inhandlas på ett enkelt sätt. Med de nya GPS-orienterade sändarna går signalerna till en satellit och uppgifterna kan sedan hämtas hem av forskarna i Grimsö, berättar naturfotografen Ulf Risberg från Bastkärn, som i helgen var med och spårade Ulrik.
Risberg konstaterar också att GPS-sändaren anger exakt var vargen befinner sig vid en given tidpunkt. Med andra ord, tjuvskjuts vargen får forskarna snabbt kontroll på var och när detta skett.

Ulrik har det senaste året haft ett sändarhalsband i vilket batterierna varit slut. Han har alltså inte gått att pejla.
Men de som deltar i det skandinaviska vargprojektet Scandulv har jobbat hårt med att via spårning hålla kontakten med Ulrik.
De två senaste helgerna har man kämpat sig fram i snön i hopp om att komma i kontakt med den ensamma vargen och därefter kunna söva honom och utrusta honom med det nya sändarhalsbandet.
Första helgen skedde spårningen i Kopparbergstrakten, men snöfall natten till söndag gjorde då att Ulrik kunde komma undan.
I helgen gjordes ett nytt försök. På fredagen var fyra spårare ute och Ulrik kunde ganska omgående följas från Gravendal upp mot Högsjön, vidare norrut mot Säfsbyn och över Ulriksbergsvägen. Slutligen kunde spårarna ringa in honom i ett område sydost om Lindesnäs.
Klart för märkning – då var den nödvändiga helikoptern, som ska driva fram vargen på öppen yta, i Värmland där annan vargmärkning pågick.

Under natten föll snön igen.
– Jag trodde inte det skulle vara möjligt att spåra efter all snö som kom, men det blev beslutat att vi ändå skulle försöka, säger Ulf Risberg.
Tio personer satte i gång med uppdraget och ganska snart kunde man faktiskt få kontakt med vargen, inom samma område som den befunnit sig dagen innan.
Denna gång kunde helikoptern komma, vargen drevs fram och en skytt kunde bedöva den med en pil.
– Det gick suveränt bra, konstaterar Ulf Risberg.
Vargen undersöktes av norska veterinären Marianne LinderOlsén och hon fann honom vara i gott skick.
– Han vägde bara 45 kilo och det är ganska lite för en varghane. Men det är klart, med de ytor han rör sig över blir det inte så att han lägger på sig några extrakilon.
Ulf Risberg konstaterar att det blev en lyckad märkning, en betalning så god som någon för honom. Någon ekonomisk ersättning för sitt spårande har han och hans kollegor nämligen inte.
– För min egen del är det här ett intresse. Jag är naturfotograf sedan ungdomen och på det här viset kommer jag i kontakt med naturen.


HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons