Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Lindroth ser nyktert på livet...

Annons

Ulla Lindroth föddes i Linköping 1941 och är uppvuxen och har levt större delen av sitt liv i Östergötland.

Den traumatiska upplevelsen, när föräldrarna ryckte upp henne med rötterna från djuren på den östgötska gården i tolvårsåldern, har satt sina spår. Och förmodligen är det minnena av barndomens röda stuga med vita knutar som sett till att Ulla hamnat där hon är idag.

- Jag har alltid sagt att jag ska tillbaka till min lilla röda stuga på höjden. Genom en bekant här i Hedemora fick jag möjlighet att hyra precis en sådan i Olshyttan, en bit utanför stan, och för två veckor sedan flyttade jag hit.

Ullas liv är i dag fyllt av engagemanget i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, där hon är medlemsvärvare.

Den som rört sig ute på stan i Hedemora den senaste tiden har förmodligen stött på henne där hon stått i någon butik och bjudit på Godtemplardricka och ett års gratis medlemskap i organisationen.

- Användandet av alkohol och droger går neråt i åldrarna, och det oroar mig. Vi måste bli fler som väljer nykterhet.

Ulla var själv missbrukare i 27 års tid, men lyckades bli nykter och har hållit sig från alla typer av droger och alkohol i 19 år.

Efter att ha utbildat sig till alkohol- och familjeterapeut, hamnade hon för tio år sedan i Härnösand som föreståndare för ett behandlingshem. Kort därefter råkade hon ut för en bilolycka och skadades svårt. Det ledde till att hon så småningom blev sjukpensionär, men också till att hon träffade sin nya bästa vän, labradoren Babs.

- Jag hamnade i rullstol och fick lov att skicka bort mina Sibirian huskeys. Jag var så olycklig. Men så fick jag hjälp att skaffa Babs, som är en rehabhund. Hon tränades att dra mig i rullstolen och när jag kunde lämna den, hjälpte hon mig att dra mig upp på benen om jag ramlade.

Sin födelsedag tänker Ulla fira med öppet hus ute i Olshyttan, men äldre det kommer hon inte att känna sig bara för att hon fyller 65.

- Nej, jag kommer aldrig att känna mig gammal. Så är det bara.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons