Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla leder paneldebatt

Annons

På onsdag arrangerar Rättviks hembygdsförening en paneldebatt i Kulturhuset kring ämnet Globaliserad hembygd.

Panelen och besökarna ska tillsammans diskutera om hembygdskänsla är en töntig kvarleva från gamla tider - eller något som behövs i en globaliserad värld. Bakom idén till paneldebatten står Perols Ulla Gudmundsson, som kommer fungera som samtalsledare.

- Under paneldebatten ska vi diskutera om en lokal förankring betyder något. Om den gör det, går det att bevara. Vad kan vi göra för att bevara denna identitet?, säger hon.

Ulla Gudmundsson har varit en ofta anlitad säkerhetspolitisk expert i tv under Irakkriget. Hon har en lång diplomatkarriär bakom sig. 1983 började hon arbeta vid UD i Stockholm. Karriären har tagit henne till bland annat Bryssel, där hon tjänstgjorde under flera år som minister och Nato-expert på ambassaden fram till 1999. Under senare år har hon varit tjänstledig för att skriva säkerhetspolitiska böcker. Den senaste, som snart är klar, berör den nya världsordningen som uppstått - kallad Idéernas kamp i säkerhetspolitiken. I höst återvänder hon till UD.

För Ulla har en stark hembygdskänsla enbart varit positiv i hennes internationella arbete.

- Vid ett tillfälle kom jag inte överens med en grekisk Nato-delegat. När vi kom in på vår bakgrund och rötter hittade vi varandra. Han var kretensare, med stark lokal identitet. När vi lärt känna varandra förstod vi varandra på ett helt annat sätt - och kunde samarbeta. Att kunna respektera och förstå varandras bakgrunder är något viktigt. Inte minst om vi ska bygga ett framtidens Europa, säger Perols Ulla Gudmundsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons