Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla har gillat att måla hela livet

Annons

Med två föräldrar som båda älskade att måla var det inte så konstigt att dottern snabbt snappade samma intresse.

- Jag var tio år när jag började med oljemåleri. Före det fick jag nöja mig med krita och vattenfärger.

Intresset har hållit i sig. I dag är Ulla D. Karlsson från Nyhammar 60 år och jobbar där hemma som konstnär mer eller mindre på heltid. Tidigare i livet när hon dels var mattant i 15 år, dels frisör en lika lång period, blev det av naturliga skäl inte lika mycket tid över till målandet.

I dag, lördag, har hon vernissage på en utställning som är förlagd till vindsvåningen på Räfsnäs två branta trappor upp i fastigheten.

- Oj, vad jag har gått i dessa trappor, pustar en rödblommig konstnär när NLT möter henne på fredagsmiddagen.

- Jag kan ju se direkt att jag tagit med alldeles för många tavlor. Jag har säkert tagit hit 70 verk men får väl plats med högst 50. Men lokalen är väldigt fin, synd bara att inte handikappade kan ta sig upp hit.

Ulla D. Karlsson visar upp oljemålningar, verk i akvarellteknik och kopparskulpturer. Det är naturmotiv och konst som visar människor och hus. Vissa verk har en lite mer abstrakt ton men den som vill begripa vad ett konstverk föreställer kommer att ha utbyte av ett besök i Räfsnäs. Utställningen pågår till och med nästa söndag, den 25 augusti.

Trots att hon målat i årtionden är det först på senare år som Ulla D. Karlsson börjat medverka i offentliga utställningar. Det krävs ett visst mod för att våga visa upp något så personligt som ens egna konstverk. Men till slut tog lusten och längtan överhanden.

- Det är roligt att visa andra vad man håller på med. Det går inte att bara sitta hemma för sig själv, konstaterar hon.

Även om Ulla D. Karlsson har mycket gratis via generna så skadar det aldrig med utbildning.

- För ett par år sedan kom jag in på den två-åriga estetlinjen vid Skinnskattebergs folkhögskola. Vilken bonus i min ålder.

- Där fick vi lära oss om måleri, skulptur, grafik och textil. En del av klasskompisarna kommer hit på vernissagen. Det ska bli roligt!

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons