Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf vill lyfta fram 1900-talet

Annons

I torsdags förra veckan höll Föreningen Hedemora Gammelgård årsmöte och valde ny styrelse. De är nu fulltaliga med Ulf Andersson som ordförande och som ledamöter Helena Lundin, Karin Perers, Örjan Gärtner och Jan Lundin. Som suppleanter sitter Bo Eriksson, Hans Lindgren, Gunnar Westerlund och Per-Olof Gossas.

-Det här är något vi gör tillsammans. Annars hade jag inte tagit på mig ordförandeskapet, understryker Ulf Andersson.

Gammelgårdens grundare Karl Trotzig samlade på sig 1700- och 1800-talsartefakter. Föreningen förvaltar cirka 7000 föremål, bland annat en samling vackra dalmålningar som tidningen skrev om den 5 januari. Ulf Andersson hoppas att mer av samlingarna ska kunna visas för allmänheten i framtiden.

-Jag hoppas att vi kan ha guidningar om Hedemoras historia. Det var ju det som var Karl Trotzigs ursprungstanke, säger han.

1700- och 1800-talet i all ära, men även 1900-talet har en historia värd att bevara menar Ulf Andersson. Något konkret har inte bestämts, men det pågår diskussioner om att flytta MC-museet till Gammelgården och museets ägare Calle ÒKlurik" Johansson har ställt sig positiv till förslaget.

Ulf Andersson vill också att föreningen ska bli mer informativ gentemot sina medlemmar till exempel med utskick av informationsblad. Tills vidare hänvisar han till föreningens hemsida: www.hembygd.se/ dalarna/hedemora

-Vi har cirka 370 medlemmar och det visar att det finns ett intresse för Hembygdsgården, men självklart skulle vi vilja bli ännu fler.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons