Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ukraina lamslås av Viktorernas krig

Annons

Vem styr egentligen Ukraina?

"Viktorernas krig" mellan presidenten och premiärministern riskerar att lamslå hela landet.

Varken president Jusjtjenko eller premiärminister Janukovytj och hans parlamentsmajoritet visar några tecken på att vika sig i striden.

Likt två boxare utdelar de slag på slag mot varandra.

Presidenten har gett valkommissionen i uppdrag att förbereda nyval den 27 maj, med hjälp av pengar från det nationella säkerhets- och försvarsrådet.

Parlamentet har i sin tur återinsatt en gammal valkommission från förre presidentens tid, och säger att några valpengar inte får delas ut. Talmannen Oleksandr Moroz har krävt skärpt säkerhet kring byggnaden.

I Ryssland dras paralleller till händelserna i Moskva 1993 då president Boris Jeltsin hamnade i strid med parlamentet, vilket till sist ledde till stridsvagnar på gatorna och minst 150 döda.

Vem som ska döma i frågan tycks oklart. Den ukrainska författningsdomstolens chef Ivan Dombrovskyj uppgavs i tur och ordning under onsdagen:

1) ha avgått.

2) befinna sig på sjukhus.

3) ha vägrats avgå.

4) befinna sig på jobbet igen.

Dombrovskyj är tillsatt av Jusjtjenko. Enligt Julia Tymosjenkos partiblock _ som står i opposition mot såväl president som premiärminister _ försöker Janukovytj och hans stödpartier byta ut honom mot en mer regeringsvänlig domare. Parlamentet har överklagat presidentens nyvalsbeslut till domstolen.

På onsdagen gick rykten om att undantagstillstånd väntar. Vid lunchtid samlades cirka 10|000 parlamentsanhängare i Kiev för att demonstrera mot Jusjtjenko. Kommunistledaren Petro Symonenko, som ingår i koalitionen, manade till generalstrejk den 11 april.

Presidenten vidhåller att nyval är det enda raka för att "bryta det politiska dödläget och skapa den enighet som är nödvändig för att vårt land ska gå framåt igen".

Tanken är att nyvalet ska sätta stopp för de partiöverhopp som gjort att Janukovytjs koalition börjat närma sig den storlek då den på eget bevåg kan ändra grundlagen och minska presidentens makt.

Å andra sidan är det en stor chanstagning. Opinionsmätningarna tyder på en fortsatt kraftig tillbakagång för Jusjtjenkos parti, och risk för att regeringskoalitionen kommer upp i två tredjedelars majoritet.

TT

Mer läsning

Annons