Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ugglor trivs i Uggelbo

Annons

Tidningen har besökt en plats där lappugglan finns. Uppe på toppen av en avbruten, murken björk låg den.

Den vände bort blicken, så gick det en stund och den vände tillbaka huvudet och tittade med sina stora ögon. Lappugglan är en av de större ugglorna, det är bara fjällugglan och berguven som är större. Den lever främst på smågnagare, och dåliga gnagarår tvingas den flytta långt för att finna föda och syns då knappt alls i Sverige.

En vanligare uggla är kattugglan, men det är ändå svår att få syn på.

Men Folke Nelsén i byn Uggelbo i Säter bor intill skogen och är en stor fågelvän.

Högt uppe i en björk har han en stor holk och där trivs kattugglan.

- Det är åttonde året kattugglan fått ungar här. I år är det nog rekord med fem ungar och under de åtta åren har cirka 25 ungar fötts här, berättar han.

När tidningen på måndagseftermiddagen besökte Nelsén hade det varit lugnt kring holken hela dagen. Dagen innan hade ungar synts i holköppningen.

- Kanske har alla ungarna nu flugit ut, säger Folke och tar på sig ett visir som skydd för ögonen och klättrar upp i det höga trädet för att se om det finns några ungar kvar.

Han lyfter på locket på holken, jo det finns två ungar kvar, klara att flyga ut de också mycket snart.

Förutom ugglor är det fåglar av alla de slag som syns på gården hos familjen Nelsén. Domherrar, grönfink, svartvit flugsnappare är exempel på fåglar som uppenbarade sig på den stund tidningen var i Uggelbo för att titta på kattuggleungarna.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons