Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uggla går på muggen

Annons

musik | pop

magnus uggla

Lugnets utomhusscen

lördag 10 augusti

publik. ca 2000

Alla vill ha en t-shirt med ett Uggla-fejs eller en Uggla-rad. Småugglor och jätteugglor springer omkring nedanför hoppbackarna i flugglasögon. Det finns tid att mingla medan en lågmäld coverkvartett från Hagfors agerar förband på scenen. Ingen tar ändå notis om dem.

Magnus Uggla ger förlösning till publiken som vet precis vad den vill ha. Samlingsskivan Klassiska Mästerverk har sålt dubbelplatina (120 000 ex.) vilket konsertbesökarna säkerligen bidragit till. Många har sett honom ett otal gånger genom åren, och han är sig lik. Ser ut som en tanig tonåring med lite för stor attityd, trots att han är nästan lika gammal som pappa.

Det är fart i showen från första stund. Live-skränigheten som är obligatorisk utan studioteknik gör att texterna inte riktigt kommer fram. Det är annars Ugglas starkaste sida att fånga smutsiga vardagligheter i klockrena vändningar. Nåväl, kan man inte alla orden själv är det bara att lyssna på publiken. Trall läggs till trall läggs till trall...

Scenen är lägligt uppbyggd som interiören från en toalett. Uggla rotar i de sjaskiga hörnen. Plockar i avloppen, i det mest privata, det vi inte pratar om. Han gör ett nedslag i mellanmjölkens land, men så plumpt att man sätter i halsen. Det är sexuella misslyckanden, tarvlighet och otrohet. Och mycket mansgrisande i den skitigaste gyttjan.

Han tröttnar inte på att vara politiskt inkorrekt, men ses alltmer som en schlagerrevoltör som inte retar någon annan än Tommy Körberg. Den sistnämnde får sig en grym känga. Uggla drar ut på förnedringen, får med sig åskådarna och riktigt gnuggar Körbergs rödvinsnäsa i toaletten.

Samtidigt gör Magnus Uggla självklart den officiella VM-låten. Och för kungafamiljen ombeds han sjunga om för tidig utlösning och herpes, fast man knappt får tänka att det kan lukta fis på Drottningholm.

Låtar som "1:a gången" bryter av i tempot och ger ett par minuters stillastående framför scenen. Annars vajar, skuttar, guppar huvudena ständigt framför den helmanliga musikstaben. "Pom pom"ekar mellan klipporna och "Dansar aldrig nykter" får folk på läktaren att vallfärda till gräsplätten framför scenen. Den är halvfull, om än med entusiastiska fans. Det är svårt att fylla Lugnets utescen som är byggd för 20 000 besökare och har läktaren för långt från artisten. De något lugnare läktarsittarna får skrika sig röstlösa för att kunna svara på alla lalala och pompompom och woowoowoo.

Själv är Uggla solklart nykter, för han dansar inte ett steg. Något hopp, ett stöddigt gung och en arg spark i luften gör scenkoreografin. Men han verkar uppskatta Faluns hängivenhet och bjuder in till efterfest. Extra extranummer blir "Ska vi gå hem till dig", då drar publiken en kollektiv glädjesuck och snart vajar tändarna i luften.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons