Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UD avråder från nya resor

Annons

u ABB har utsatts för en kartläggning där utomstående sökt hitta läckor i ABB:s personsäkerhetssystem.

Därför har ABB beslutat att inte tala om vad man arbetar med i Pakistan och i Kashmirområdet i Indien där krig nu hotar.

Flera länder har uppmanat sina medborgare att lämna de båda länderna. Svenska utrikesdepartementet avråder nu från resor till Indien och Pakistan på grund av det spända läget.

Beslutet innebär inte att UD rekommenderar svenskar i regionen att åka hem. Det betyder heller inte att en evakuering planeras.

ABB har fört upp Kashmirkonflikten på högsta säkerhetsklass där man redan har Palestinakonflikten.

- Pakistan och de delar av Indien som gränsar till Pakistan ligger nu i vår högsta säkerhetsklass. Det innebär att beslutet om en eventuell resa till området i princip ligger hos koncernchef Jörgen Centerman.

- Övriga delar av Indien har näst högsta säkerhetsnivå där man ska samråda med chefen innan man reser.

ABB misstänker att man har utsatts för ett kartläggningsförsök där det systematiskt samlats fakta från olika ABB länder i syfte att hitta säkerhetsluckor.

- Av detta skäl så avstår vi från att kommentera vilka projekt vi har i området och hur mycket personal vi har på plats.

- Vi upplever att vi systematiskt, land för land, har blivit avbetade för att utomstående ska lära sig våra svagheter.

- Vi har därför skärpt vår säkerhetspolicy och lämnar inte längre ut detaljer om projekt och antal medarbetare. Vi lämnar medvetet så lite information som möjligt när vi har jobb i oroshärdar, säger ABB Utilities informationschef Per Lennart Berg.

Efter den 11 september har säkerhetsrutiner setts över.

- Den personal vi har i oroliga områden för vi en konstant dialog med och känner den oro så hindrar vi ingen från att åka hem.

- Vi har också färdiga planer på hur vi ska ta hem folk om vi beslutar oss för det.

- I Palestinaprojektet har jag själv sett säkerhetsrutinerna för personsäkerhet och dessa är imponerande, försäkrar Berg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons