Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnad från Dalaupproret

Annons

Vad säger alla rovdjurshatare om att de tydligen fått (nya?) konkurrenter i fråga om det åtråvärda älgköttet? Från flera orter rapporteras det ju om ett tilltagande tjuvskytte på älg i Dalarna, men då råder fullkomlig tystnad om detta från det så kallade Dalaupproret.

Om en varg eller björn varit den skyldige i bara ett fall blir det ett ramaskri från hela jägarkåren som hotar med att vägra eftersök av skadat vilt, och vidtaga andra selektiva åtgärder. Om ett rovdjur fäller ett byte är det ju befogat och i överensstämmelse med naturens lagar om överlevnad, men tjuvskytte på högvilt är inte försvarbart i dagens Sverige, där ingen behöver tjuvskjuta för sitt uppehälle, som i viss mån kunde vara fallet förr i tiden.

Numera är det väl bara i kommersiellt syfte som en alltmer tilltagande tjuvjakt förekommer, eller (hemska tanke) ligger det kanske något av sanning i de yttranden som någon av jägarna framfört i spalterna att "när man lägger ut bortåt tiotusen kronor på älgjakten, vill man ju ha något med sig hem också".

Givetvis, men det primära är väl ett nedärvt intresse för jakt sedan urminnes tid, annars får man ju mycket kött för dessa pengar på annat sätt. Rent polisiärt är nog tjuvjakt bland det svåraste att utreda, därför anser jag att Dalaupproret borde lägga ner lika mycket energi för att stoppa de tvåbenta marodörer som gör större skada än våra rovdjur. Men det kanske är ett alltför känsligt ämne...

ELOF ROOS

Mer läsning

Annons