Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnad - ett svar

Annons

Ty nog är det utomordentligt sällan man kan ta del av en mer missvisande artikel när det gäller att redovisa var man står i en viktig sjukvårdspolitisk fråga. Så här ser bakgrunden ut.
I år sänktes skatten i en Dalakommun, Avesta. Detta trots att kraftiga höjningar har skett i landstinget och de flesta kommunerna under de senaste fem åren. Många gjorde det lätt för sig i svåra ekonomiska tider och höjde skatten. Men nu när det går bra i kommuner och landsting kan man bara konstatera att de allra flesta kommunpolitiker i länet hukar i skattefrågan av rädsla för att framstå som inhumana.

De allra flesta politikerna har gått i den socialdemokratiska tankefällan som likställer höga skatter med solidaritet. Men hög skatt är inte ett uttryck för solidaritet. Det går inte att köpa medmänsklighet !

I vårt land är det acceptabelt att klaga på att maten är för dyr, att människor inte har råd att bo eller köpa något extra till helgen. När ska man få höra alla politikerna erkänna att det finns människor som inte har råd med kommunal- och landstingsskatten? När ska socialdemokraten Gustav Möllers bevingade ord "varje ineffektivt använd skattekrona är en stöld från de fattiga" få genomslag. Hans insikt att skatten slår hårdast mot sämst ställda har tyvärr blivit tabu i den politiska debatten.

Politikerna kan bidra till tryggheten och friheten genom att sänka kommun- och landstingsskatten. Att låta människor i så stor utsträckning som möjligt välja hur de vill använda de eget intjänade pengarna är en viktig frihetsreform.

Vi moderater kommer att fortsätta att driva på i skattefrågan för att få kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige att verka för sänkt skatt. Små skattesänkningar ger hushållen nya 100-lappar varje år.

JAN WIKLUND (M)

Mer läsning

Annons