Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst vid torget på massakerns årsdag

Annons

Lugn rådde på Himmelska fridens torg i centrala Peking på måndagen och kinesiska massmedier teg om blodsdramat för 18 år sedan då demokratiupproret på och vid torget krossades av militären. Men människorättsgrupper sade att det inte kommer att glömmas.

Hundratals människor, kanske flera tusen, dödades natten till den 4 juni 1989 när stridsvagnar och elittrupper ur Folkets befrielsearmé slog ned den studentledda revolten på torget vid Himmelska fridens port (Tiananmen).

En mr-grupp som kallar sig Kinesiska människorättsförsvarare skickade med e-post ut ett uttalande av en anonym före detta samvetsfånge:

"Till alla som hävdar att Tiananmen 'tillhör en annan epok' vill jag säga att bakom kinesiska fängelsers taggtrådsomgärdade murar försmäktar fortfarande fångar från Tiananmen".

Kommunistpartiets dåvarande ledare Zhao Ziyang avsattes när han motsatte sig militärangreppet, och Pekingregimen stämplade upproret som "kontrarevolutionärt" _ en dom den sedan har vägrat att rucka på. Framlidne Zhaos nära medarbetare Bao Tong sade till Reuters i en exklusiv intervju i hans hem att Kina aldrig kommer att kunna glömma vad som hände 1989.

På torget syntes de vanliga turistgrupperna, kinesiska och utländska, och Pekingbor med flygande pappersdrakar. Men där fanns också polisbilar och civilklädda poliser. Framför jätteporträttet av Mao Zedong sökte poliser genom en kvinnas väska och körde iväg med henne i en skåpbil _ ett tecken på vaksamheten emot eventuella protester.

Trots mr-gruppernas maningar att minnas 4 juni tycks många ha bara vag vetskap om studentrevolten, sannolikt en följd av Kinas officiella tystnad om vad som hände. Officiella massmediers enda antydan om saken var en helgnotis i Kinas Ungdomsnyheter med beröm åt polisens heroiska sätt att hålla ordning på Himmelska fridens torg.

Men åtminstone en torgbesökare sade sig vara väl medveten om dagens datum:

TT

Mer läsning

Annons